ZZP’ers raken opdrachten kwijt door wet DBA

Sinds de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zijn tot nu toe zo’n 47.000 zelfstandigen zonder personeel een of meer opdrachten kwijtgeraakt.

Van hen kon minder dan de helft verder op basis van payrolling, als uitzendkracht of op een tijdelijk arbeidscontract. De meeste getroffen zzp’ers raakten hun opdracht helemaal kwijt. De gevolgen zijn het grootst in de sociale sector, de zorg, en de ict.

Een en ander blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in samenwerking met ZZP-expert Pierre Spaninks.Onlangs meldde staatssecretaris Wiebes van Financiën nog in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer dat hij geen concrete aanwijzingen had voor negatieve effecten van de nieuwe regels voor de inhuur van zzp’ers.

“Het lag voor de hand dat de invoering van de modelovereenkomsten ingrijpende gevolgen zou hebben,” zegt Spaninks. “Maar tot nu toe moesten we het doen met de verhalen van individuele zzp’ers en hun opdrachtgevers. De politiek kon daar weinig mee, in de discussie of de wet DBA niet overhaast was ingevoerd.”

Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group licht toe: “Afgelopen maanden hebben wij daarom een aantal vragen over de effecten van de wet DBA meegenomen in ons Arbeidsmarkt GedragOnderzoek. Dat houden wij al sinds 2003 elk kwartaal onder een representatieve groep van 5.000 werkende Nederlanders. Daardoor kunnen wij nu voor het eerst aan de hand van cijfers laten zien wat er gebeurt.”

11,8% getroffen door de wet DBA

De wet raakt niet alle zzp’ers. Het gaat alleen om zzp’ers die zich aanbieden op de zakelijke markt, zoals ict’ers, communicatie-adviseurs en financiële specialisten. Volgens het kabinet bestaat een deel van hen uit ‘schijnzelfstandigen’. Die zouden werken op een manier die te veel lijkt op die van mensen in loondienst. Daarom zouden zij ook onder dat belastingregime zouden moeten vallen.

 • De onderzoekers gaan ervan uit dat ongeveer 400.000 van de 1 miljoen zzp’ers zich specifiek op de zakelijke markt richten (business-to-business) en dus onder de werking van de wet vallen.
 • Uit de resultaten van het Arbeidsmarkt GedragOnderzoek van augustus concluderen de onderzoekers dat van die 400.000 zzp’ers er sinds de invoering van de wet zo’n 47.200 (11,8%) van een van hun opdrachtgevers te horen hebben gekregen dat zij een opdracht niet als zelfstandige konden (blijven) uitvoeren. Dat is 11,8%.
 • Minder dan de helft (42%) van die 47.200 zzp’ers kon die opdracht alsnog (blijven) uitvoeren via payrolling, als uitzendkracht, of op een arbeidsovereenkomst. Dan hebben we het over 19.800 zelfstandigen die als gevolg van de wet een niet-zelfstandige arbeidsrelatie moesten aangaan.
 • De meeste van die 47.200 zzp’ers hebben echter helemaal van hun opdracht moeten afzien. Dan gaat het over 58% oftewel 27.400 mensen.
 • De gevolgen van de wet DBA voor zzp’ers en hun opdrachtgevers verschillen per sector. Ze zijn het grootst in de sociaal-maatschappelijke beroepen, waar 16% niet meer als zelfstandige aan het werk kon. Daarop volgen de ict en de automatisering met 9% en de consultancy met 7%.

Aan de AGO-meting 2016-Q3 namen 3.639 personen deel van wie 322 zzp’ers. De resultaten zijn statistisch bewerkt om over- of ondervertegenwoordiging van bepaalde categorieën te compenseren. Daardoor kunnen betrouwbare uitspraken worden gedaan over de totale populatie.

 “Wet DBA is bepaald geen precisie-instrument”

Als zo veel zzp’ers er last van hebben, schiet de wet DBA zijn doel dan niet voorbij? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt, meent Spaninks.

“Oorspronkelijk wilde het kabinet door strenger te handhaven op schijnzelfstandigheid 100 miljoen euro bezuinigen op de zelfstandigenaftrek. Daarvoor moet je ruim 30.000 zzp’ers uit het systeem halen. Dat gaat lukken op deze manier.”

“Maar idealiter wil je dan alleen de ‘schijnzelfstandigen’ treffen waar het allemaal om begonnen was, en geen echte zzp’ers. Of ook dát lukt, valt nog maar te bezien. Deze wet is bepaald geen precisie-instrument.”

Intelligence Group en Pierre Spaninks blijven hun onderzoek voorlopig elk kwartaal doen, om te volgen hoe de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt zich verder ontwikkelt.

UPDATE 16/9/2016 21:45 Het item dat RTL Nieuws maakte naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek is terug te zien via http://www.rtlnieuws.nl/uitzendingen/rtl-nieuws-1930-uur-1086  Alleen al interessant omdat het begint met een goed voorbeeld van een evident “echte” zzp’er die bij een van haar opdrachtgevers toch niet buiten loondienstverband mag werken.

6 gedachten over “ZZP’ers raken opdrachten kwijt door wet DBA

 1. Pingback: NPO en ROOS halen uit naar Belastingdienst inzake Wet DBA – Botte Jellema

 2. Paul

  Dus als ik het goed begrijp heeft iets meer dan 10% van de 332 ondervraagde zzp-ers aangegeven geen opdracht te hebben door de wet dba. Dat zijn er ruim 30.

  Is de extrapolatie naar de conclusie ruim 47.000 zzp-ers raken opdracht kwijt dan niet wat kort door de bocht?

  We zouden dan ook kunnen stellen dat bijna een miljoen zzp-ers wel hun opdracht blijft houden door de wet DBA.

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Dank voor je vraag. Ik ben zelf ook altijd kritisch op dat soort dingen. Het betreft hier een onderzoek onder een representatieve steekproef uit de totale beroepsbevolking. Van de 5000 benaderde personen verleenden er 3639 hun medewerking, van wie 322 zzp’ers. Dat is de proportie die je zou mogen verwachten. Vervolgens hebben we gekeken of het deel zzp’ers nog steeds representatief was en of er geen categorieën in over- of ondervertegenwoordigd waren. Waar dat het geval bleek, hebben we daarvoor gecorrigeerd. Zo hielden we een groep over waarvan we de uitkomsten durfden te extrapoleren naar de totale populatie. Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Als je meer wilt weten breng ik je graag in contact met de mensen bij Intelligence Group die het onderzoek hebben uitgevoerd en die de resultaten hebben verwerkt.

   Reageren
 3. Paul

  Bedankt voor de uitleg en het aanbod.

  Het gaat mij meer om de stelligheid waarmee de conclusie getrokken worden en wereldkundig gemaakt wordt. Er valt ook nog wel wat af te dingen op de (statistische) relatie tussen geen opdracht en de wet DBA.

  Tegengestelde conclusies zoals bijna 1 miljoen zzp-ers houden hun opdracht zou even (on)gerechtvaardigd zijn.

  Jammer is dat dergelijke conclusies juist meer onzekerheid brengen, en meer onzekerheid resulteert in meer terughoudende opdrachtgevers. En dat is nu waar de zzp-ers helemaal niet zitten te wachten.

  Reageren
 4. Maarten Koster

  Het voorbeeld in RTL Nieuws vind ik nu bij uitstek een situatie die inderdaad in een loondienstverband van 20% past. Iedere week een hoorcollege geven bij de Universiteit Utrecht, dat hoort toch niet in een opdrachtovereenkomst?

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Ik begrijp je reactie, Maarten. Maar waarom zou je iemand die al jarenlang op basis van zijn of jaar expertise succesvol zelfstandig ondernemer is en die een dag per week studenten daarvan mee wil laten profiteren, dwingen om daarvoor een dag werknemer te worden? Nog los van de fiscale gevolgen, het signaal is: we willen je graag vanwege je ondernemerschap maar alleen als je je ondernemerschap opgeeft. Dat is toch bezopen?

   Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *