Aantal ZZP’ers dat opdrachten misloopt verdrievoudigd, ondanks uitstel handhaving DBA

Het aantal zelfstandigen zonder personeel dat last heeft van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen. Het besluit van staatssecretaris Wiebes om de handhaving uit te stellen, lijkt opdrachtgevers alleen maar meer kopschuw te hebben gemaakt.

Dat blijkt uit een nieuwe meting van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks. Hieronder lees je het persbericht.

In mei vorig jaar is de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties van kracht geworden. Daarmee werd de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) afgeschaft, en werden zogeheten modelovereenkomsten ingevoerd die vooraf door de Belastingdienst moesten worden goedgekeurd.

Maar de regels bleken verre van duidelijk, net als de manier waarop de Belastingdienst die wilde gaan handhaven. Dat maakt vooral grote bedrijven kopschuw. Veel opdrachtgevers namen afscheid van hun zzp’ers of wilden hen alleen nog inhuren via uitzendcontracten en payroll-constructies.

Laatste kwartaal 2016: 24.000 zzp’ers met lege handen

De wet is specifiek gericht op de naar schatting 400.000 zzp’ers die hun arbeid of diensten aanbieden op de zakelijke markt, bijvoorbeeld als bouwvakker of interim-manager.

In december vorig jaar berekenden Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks dat van deze groep er tot dan toe ongeveer 46.000 (12%) werk als zelfstandige waren kwijtgeraakt.

Iets minder dan de helft (22.000) had alsnog aan de slag gekund via andere, niet-zelfstandige constructies. Iets meer dan de helft (24.000) had zelfs die mogelijkheid niet gekregen.

Mede door de commotie die daarover ontstond, besloot staatssecretaris Wiebes in december de handhaving van de wet DBA op te schorten. Daarmee wilde hij het vertrouwen in de markt herstellen en de dircte inhuur van zzp’ers weer op gang brengen.

Eerste kwartaal 2017: 77.000

De resultaten van een nieuwe meting over het eerste kwartaal van dit jaar duiden er echter op dat de situatie sindsdien alleen maar ernstiger is geworden.

 • Inmiddels zouden 99.000 (25%) van de betreffende 400.000 zzp’ers werk als zelfstandige zijn kwijtgeraakt, meer dan twee keer zo veel als eind vorig jaar.
 • Het aantal getroffen zzp’ers dat alsnog aan de slag kon op een uitzendovereenkomst of payroll-contract zou op 22.000 constant zijn gebleven.
 • Het aantal zzp’ers dat het werk helemaal aan hun neus voorbij zag gaan, zou meer dan verdrievoudigd zijn en nu 77.000 bedragen.

Fiasco

Onderzoeker en zzp-expert Pierre Spaninks spreekt van een fiasco. “Staatssecretaris Wiebes heeft altijd gezegd dat alleen zogenaamde schijnzelfstandigen last zouden hebben van zijn wet. Maar bijna honderdduizend? Zo veel schijnzelfstandigen waren er helemaal niet.”

“De nieuwe regels maken blijkbaar ook tienduizenden echte zelfstandigen het leven zuur, en jagen opdrachtgevers onnodig op kosten.”

“Alle reden voor een nieuw kabinet om daar snel een eind aan te maken ervoor te zorgen dat opdrachtgevers weer normaal zaken kunnen doen met echte zelfstandigen, zonder bang te hoeven zijn voor problemen met de Belastingdienst.”

Ontwikkelingen in de tijd

Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, licht toe dat de gepresenteerde cijfers de uitkomst zijn van een berekening op basis van het driemaandelijkse Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.

“Om de effecten van de wet DBA te kunnen volgen, hebben we aan dat onderzoek nu voor de derde keer drie extra vragen voor zzp’ers aan toegevoegd.”

“Het aantal zzp’ers onder de respondenten bedroeg telkens rond de 9%, wat overeenkomt met hun aandeel in de beroepsbevolking. De samenstelling van de groep zzp’ers was bij de drie metingen vrijwel constant. Daardoor beschikken we over een reeks data die een goede indicatie geeft van de ontwikkeling in de tijd.”

2 gedachten over “Aantal ZZP’ers dat opdrachten misloopt verdrievoudigd, ondanks uitstel handhaving DBA

 1. Sandra Schoppers

  De nieuwe modelovereenkomsten maken onderscheid tussen zzp’ers die A) zelf activiteiten ‘ontwerpen’ naar aanleiding van opdrachten en zzp’ers die B) activiteiten ‘op commando’ uitvoeren. Die laatste groep zzp’ers wordt straks buitenspel gezet met de reden dat zij ‘geen echte ondernemers zijn omdat ze zich laten vertellen wat ze moeten doen’. Je moet dus nooit dat betreffende modelcontract invullen.

  De nieuwe wet DBA tracht op Kafkaëske wijze zzp’ers te ‘vangen’ in Kamp A of Kamp B. In beide gevallen ben je echter ondernemer. Omdat je op eigen risico onzekere overeenkomsten aangaat die mogelijkerwijs niet verlengd worden. En op eigen initiatief die opdrachten binnenhaalt. Het werk ligt niet klaar als je ’s morgens op kantoor komt. Je organiseert dat zelf. Dat is het verschil tussen loondienst en ondernemen.

  En het gaat niemand iets aan hoe de ‘gezagsverhouding’ tussen zzp’er en opdrachtgever in elkaar zit. Wat wel van belang is om te toetsen is of er sprake is van meer dan 1 opdrachtgever. Maar nu komt het: dat werd al gedaan onder de oude regeling. Dit hele DBA-verhaal is derhalve een sterk staaltje werkverschaffing met een vleugje kinnesinne van staatsgefinancierde zeurpieten die gebonden zijn aan de mores van de saaie kantoorbaan. En die met een scheef oog naar die loslopende zzp’ers loeren in de veronderstelling dat die het maar mooi makkelijk voor elkaar hebben.

  Dat is niet zo. Wij werken hard. En wij klagen niet. Wij lopen ook niemand in de weg. Verder zijn we relatief verpletterend vaak innovatief en pionierend bezig. Dat levert een onbetaalbare bijdrage aan het BBP. Ook doen wij werk waar loonslaven die met het luie gatje op de kantoorstoel geen zin in hebben. Wij maken daar dan weer een feestje van. En zetten de opgedane ervaring naderhand met een duvelse grijns op onze smoel op het LinkedIn-profiel. Aan de voorgaande werkwijze (VAR) mankeerde niets. Weg met DBA.

  Reageren
 2. Pingback: Drie keer zoveel zzp'ers zonder werk door Wet DBA » ZZP4U

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.