Als je zzp’ers gewoon hun werk laat doen, zijn verplichte verzekeringen helemaal niet nodig

De politiek en de polder mekkeren om het hardst over zzp’ers die niet genoeg zouden verdienen om het hoofd boven water te houden, om zich te verzekeren, om pensioen op te bouwen. Daarom willen ze hen opzadelen met allerlei verplichte collectieve regelingen. Terwijl de meeste zzp’ers prima zelf hun broek zouden kunnen ophouden als ze maar eerlijk de kans kregen om te werken voor de kost.

Het is alweer vier jaar geleden dat de nieuwe Aanbestedingswet van kracht werd. Kleinere bedrijven en zzp’ers zouden een eerlijkere kans krijgen op opdrachten van de overheid. Zo zouden overheden hun opdrachten niet meer op zo’n manier mogen clusteren dat kleine ondernemingen in feite geen kans maakten.

Toch presteerde het ministerie van Algemene Zaken het begin dit jaar nog om voor een miljoen euro aan opdrachten voor fotografen te willen onderbrengen bij één bureau. In plaats van per klus een fotograaf in te huren – zoals het altijd had gedaan. Aanbestedingswet of niet, er moest een motie aan te pas komen van het toenmalige Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) om dat tegen te houden. Hulde aan Vos.

En vorige week moest het Amsterdamse raadslid Guus Bakker (D66) aan de bel trekken omdat bleek dat de gemeente zzp’ers zelfs actief uitsluit van opdrachten. Als er een interim-klus moet worden gedaan, formuleert de gemeente de opdracht zo dat alleen detacheringsbureaus daar mensen voor mogen aandragen. Hulde aan Bakker.

Die fotografen van het ministerie en die interimmers van de gemeente zijn maar twee recente voorbeelden van een lijdensweg die nu al vier jaar duurt. Kennelijk zijn noch het rijk noch de lagere overheden bereid of in staat zich aan de wet te houden. Dat is op zich al kwalijk, maar in het licht van de huidige discussie over zzp’ers wordt het alleen maar erger.

De politiek en de polder mekkeren om het hardst over zzp’ers die niet genoeg inkomen zouden hebben om het hoofd boven water te houden. Laat staan om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, laat staan om pensioen op te bouwen.

Daarom moeten die zzp’ers hun zelfstandigenaftrek inleveren en krijgen ze een pakket verplichte collectieve verzekeringen opgedrongen. Zonder dat ze zelf keuzes mogen maken wat ze verzekeren en hoe en bij wie. Want als we hen dat toestaan – is de vrees – doen ze toch maar domme dingen.

Blijkbaar komt het bij niemand op dat veruit de meesten van die zzp’ers prima zelf hun broek zouden kunnen ophouden – als ze maar een eerlijke kans kregen om te werken voor de kost. Als het rijk zich aan zijn eigen regels hield. Als de gemeente de wet respecteerde. Als het nieuwe kabinet korte metten maakte met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en die vermaledijde modelovereenkomsten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.