D66, laat ZZP’ers hun eigen broodfonds bakken!

De gemeente Den Haag moet zzp’ers gaan helpen om broodfondsen op te zetten. Althans, daar pleit D66 voor. Volgens raadslid Daniël Scheper telt de stad maar liefst 36.000 zzp’ers en komen er alleen maar meer bij. Die hebben vaak geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, en daar maakt hij zich zorgen om. Een broodfonds zou dan een mooi alternatief zijn om toch de risico’s een beetje te beperken.

Probleem is alleen, zei Scheper vrijdag in De Telegraaf, dat veel zzp’ers niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden of niet goed weten hoe ze anderen kunnen vinden om samen zo’n broodfonds op te zetten. De gemeente zou daar wat hem betreft een ‘faciliterende rol’ in moeten gaan spelen. Dat klinkt sympathiek. Maar is het dat ook?

broodfondsEven een lesje broodfonds bakken. Het idee is dat je dat doet samen met twintig tot vijftig andere ondernemers. Je spreekt af dat je allemaal iedere maand een bedrag van 33 tot 100 euro gaat sparen, op je eigen broodfondsrekening. Dus dat geld blijft van jou. Wordt iemand in het broodfonds ziek, dan maken de andere deelnemers elke maand een bedrag aan hem of haar over. Als tijdelijk inkomen om van te leven, voor maximaal twee jaar.

Eigen kracht

Zo’n broodfonds drijft dus honderd procent op de eigen kracht van ondernemers. Mensen die elkaar kennen, die elkaar vertrouwen, die elkaar ondersteunen – heel persoonlijk, zonder kleine lettertjes, zonder bureaucratie en zonder overhead. Wat D66 nu in Den Haag voorstelt, gaat lijnrecht in tegen die essentie van het broodfonds.

Mensen die zichzelf niet willen helpen, kun je niet helpen. Mensen die elkaar niet kennen, kun je niet dwingen elkaar te helpen. Mensen die niet zelf een broodfonds willen oprichten, moet je dat niet toch laten doen. En als de gemeente zich daarmee gaat bemoeien, zal daar alleen maar ellende van komen.

Gemeente niet nodig

Gelukkig hebben zzp’ers de gemeente helemaal niet nodig om op het idee van een broodfondsen te komen en er een op te zetten als ze dat willen. Er zijn er al meer dan tweehonderd, met in totaal bijna negenduizend deelnemers. Er is zelfs een coöperatie, de BroodfondsMakers, die overal in het land groepen zzp’ers helpt hun eigen broodfonds op te zetten.

Nee dus, tegen broodfondsen van gemeentewege. Pech voor D66. Voor raadsleden die zzp’ers het leven echt makkelijker willen maken blijven er gelukkig genoeg andere onderwerpen over.

  • Of heeft Den Haag de nieuwe Aanbestedingswet al geïmplementeerd en hebben zzp’ers daar echt evenveel kans op een opdracht van de gemeente als grote bedrijven?
  • Heeft de gemeente zijn inkoopvoorwaarden al DBA-proof gemaakt zodat zzp’ers niet het risico lopen om door zo’n opdracht hun zelfstandigenaftrek kwijt te raken?
  • En zit de gemeente al aan tafel met lokale en regionale zzp’ers om samen een evenwichtige modelovereenkomst op te stellen en die aan de Belastingdienst voor te leggen?

Dan heb ik niks gezegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.