Dames ZZP’sters, u laat Koolmees die 5.600 euro toch niet zelf houden?

Aan de compensatieregeling voor zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 hun zwangerschaps- en bevallingsuitkering waren misgelopen, zitten nog wel wat haken en ogen. Misschien dat daarom pas 12.000 van de naar schatting 20.000 potentiële rechthebbenden er een beroep op hebben gedaan. Leest u even mee? Dan komt u straks niet voor verassingen te staan.

We hebben het dus over wat voorlopig heet de Compensatieregeling Zwangere ZZP’ers. Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft daar op 8 maart (de grapjas) zijn handtekening onder gezet. Wat we daar nu van weten, is het volgende.

  • U komt voor de regeling in aanmerking als u tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 1) zelfstandige was met of zonder personeel, 2) vrouw en 3) bevallen.
  • Bent u moeder geworden uitgerekend op die 7e mei 2005 of op die 4e juni 2008, belt u dan voor de zekerheid ‘even’ met het UWV (0900-9295, op werkdagen van 8:00 tot 17:00 uur) want misschien tellen die dagen bij nader inzien  ook wel mee.
  • Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u uw compensatie aanvragen bij het UWV. U doetv dat met het daartoe bestemde formulier dat te downloaden is via de website van het UWV.
  • Uw aanvraag moet bij het UWV binnen zijn voor maandag 1 oktober 2018. Rekening houdend met de onbetrouwbaarheid van PostNL, de ambtelijke werkweek en de kuren van ’s rijks computersystemen, doet u hem dus maar beter uiterlijk 24 september op de bus.
  • De compensatie bedraagt 5.600 euro bruto en wordt pas uitgekeerd in het eerste kwartaal van 2019.
  • ‘Bruto’ wil zeggen dat u die 5.600 euro bij de belastingaangifte over 2019 bij uw inkomen moet optellen en er inkomstenbelasting en premies over moet betalen. Dus meer dan pak hem beet 3.500 euro blijft er niet van over.
  • Let goed op als u in 2019 ook extraatjes krijgt zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of een kindgebonden budget. De compensatie kan tot gevolg hebben dat die naar beneden gaan. NB: u bent verplicht die 5.600 euro aan extra inkomsten binnen vier weken (!) na ontvangst daarvan te melden aan de belastingdienst. Anders wordt de te veel ontvangen toeslag teruggevorderd en loopt u ook nog eens het risico op een boete.

Calculerende burgeressen

Is dit ingewikkeld? Ja, dit is ingewikkeld. Laat u zich daardoor afschrikken? Nee, natuurlijk laat u zich daar niet door afschrikken. Al was het maar om Koolmees in te peperen dat zijn reservering van 38 miljoen euro niet genoeg is als 20.000 vrouwen recht hebben op ieder 5.600 euro.

Gedraagt u zich dus een beetje als calculerende burgeressen en drukt u vooral de andere luizenmoeders op het hart dat ook te doen.

Wat als u nu zelfstandig bent en zwanger?

Genoeg over het onrecht uit het verleden. Wat als u nu én zelfstandige bent én vrouw én van plan of reeds doende een kind op de wereld te zetten?

Dan kunt u in elk geval voor een tegemoetkoming bij zwangerschap en bevalling aanspraak maken op de regeling Zwanger en Zelfstandig. Alles (nou ja, bijna alles) wat u daarover kunt willen weten vindt u hier op de site van het UWV.

Daarnaast bent u ook als zelfstandige naar alle waarschijnlijkheid automatisch verzekerd voor de kinderbijslag. Dat hoort immers bij de volksverzekeringen. Twee tot vier weken na aangifte van de geboorte krijgt u bericht van de Sociale Verzekeringsbank over uw uitkering.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kunt u afhankelijk van uw (gezins-)inkomen ook nog in aanmerking komen voor een kindgebonden budget. Informatie daarover vindt u op de site van de Belastingdienst.

“Eerst sparen, dan fokken”

Geboorteverlof voor uw partner zit er alleen maar in als die in loondienst werkt en zijn of haar werkgever daar premie voor betaalt.

In de toelichting op zijn voorstel voor de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof zegt minister Koolmees dat zelfstandigen in staat moeten worden geacht daar zelf een reserve voor aan te leggen.

Eerlijk gezegd vind ik dat Koolmees daar wel gelijk in heeft. Want waar het salariaat werknemersverzekeringen heeft, profiteert het precariaat van zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Dus: eerst sparen, dan fokken. Niet andersom.

 

Een gedachte over “Dames ZZP’sters, u laat Koolmees die 5.600 euro toch niet zelf houden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.