Het commentaar van Trouw over ZZP’ers is onverifieerbaar, onwaarschijnlijk en onverantwoordelijk

De hoofdredactie van dagblad Trouw schrijft dat ZZP voor “een groeiend aantal mensen” geen vrijwillige keuze is. Die stelling is onverifieerbaar, onwaarschijnlijk, en onverantwoordelijk.

De hoofdredactie van Trouw schrijft in een commentaar dat ZZP voor “een groeiend aantal mensen” geen vrijwillige keuze is, maar hen is opgedrongen door de arbeidsmarkt. Ik wist van niks, dus ik vroeg waar dat uit bleek. Een reactie bleef uit. Dan maar zo.

Onverifieerbaar

Naar startmotieven van ZZP’ers is eenmaal goed onderzoek gedaan, door het CBS. In 2017 zei 9% aanvankelijk (!) een negatieve motivatie te hebben gehad. Van die 9% was inmiddels nog maar 13% ontevreden. Het aandeel structureel onvrijwillige zzp’ers kwam daarmee op welgeteld 1%.

Het onderzoek van het CBS is sindsdien niet meer herhaald, dus de stelling van Trouw dat ZZP voor “een groeiend aantal mensen” geen vrijwillige keuze zou zijn, is onverifieerbaar.

Onwaarschijnlijk

Werkgevers vechten om de schaarse sollicitanten. Er zijn in geen jaren zo veel vaste banen geweest als nu (Flexbarometer, Q1 2019). Wie zzp’en echt vreselijk vindt en per se in loondienst wil, kan morgen beginnen. Dat maakt de stelling van Trouw dat ZZP voor “een groeiend aantal mensen” een onvrijwillige keuze zou zijn, onwaarschijnlijk.

Onverantwoordelijk

Voor de 1,2 mln ZZP’ers en hun opdrachtgevers staat momenteel veel op het spel. Den Haag overweegt ingrijpende beslissingen. Dat weten ze bij Trouw ook. Hopelijk worden die beslissingen straks genomen op grond van feiten en cijfers. In deze omstandigheden vanaf de kansel onverifieerbare en onwaarschijnlijke meningen verkondigen, zoals de hoofdredactie van de krant nu doet, is onverantwoordelijk.

UPDATE 4-7-2019  Vandaag heeft het CBS de eerste resultaten gepubliceerd van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019. De bewering van Trouw dat het aantal onvrijwillige zzp’ers zou zijn gestegen, vindt daarin geen steun. Zie ook de fact check van ZipConomy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *