Hoe het leven van werkenden eruitziet in 2040

Op het Festival voor Modern Werkenden was ik een van drie experts die door Roos Wouters en Martijn Aslander werden bevraagd over het leven van werkenden in 2040. Hoe zal dat eruitzien? Een lastige vraag. Lees hier hoe ik me eruit redde.

Cover van het Magazine van de Vernieuwing

De vraag hoe het leven van werkenden eruitziet in 2040 is begrijpelijk, interessant, en niet te beantwoorden. Want in twintig jaar tijd kan er te veel gebeuren. We weten wel zo’n beetje welke factoren daar waarschijnlijk een rol bij gaan spelen. Maar hoe dan precies?

  • Welke omvang gaat de platform-economie aannemen, en welke gevolgen gaat dat hebben? Bestaan er in 2040 überhaupt nog banen?  Of leven we straks allemaal van de ene klus naar de andere?
  • Wat voor gevolgen gaat robotisering hebben, en kunstmatige intelligentie? Welke taken worden er van ons overgenomen – in welke mate en in welk tempo?
  • Welke kant gaat het op met het overheidsbeleid? Komen er nieuwe regels voor ZZP’ers, en zo ja welke? Mogen die nog hun werk als zelfstandige blijven doen, of moeten ze allemaal terug in loondienst?

Grote thema’s allemaal, waar je de meest tegenstrijdige dingen over hoort roepen. Maar niemand die het met zekerheid kan zeggen. En dat zijn dan alleen nog maar ontwikkelingen die nu al op de agenda staan.

Maar er kan nog van alles gebeuren tussen nu en 2040 waar we nog geen benul van hebben. In 1954 wist niemand dat in 1974 het internet zou worden uitgevonden. Nu is het niet meer weg te denken.

“De belangrijkste factor zijn wij zelf”

En dan de belangrijkste factor in de toekomst van ons leven en ons werk – dat zijn wij natuurlijk zelf. Met de keuzes die we maken, met de blije gebeurtenissen die we vieren, en ook met het noodlot dat zo maar kan toeslaan.

Dus hoe mijn leven als werkende eruitziet in 2040, en hoe jouw leven eruitziet? Geen idee. Is dat een probleem? Ja en nee.

Ja, het is een probleem, want het maakt ons onzeker. Liefst zouden we weten wat de toekomst voor ons in petto heeft, zodat we ons daarop kunnen voorbereiden. Nee, het is geen probleem, want we kunnen leren met die onzekerheid om te gaan. En we kunnen onze maatregelen nemen.

“Een beetje avontuur hoort erbij”

Vergelijk het met vakantie. Als je op reis gaat naar een ander land waar je nog nooit bent geweest, dan heb je ook maar een heel globaal beeld van wat je daar kunt verwachten. Een beetje avontuur hoort erbij, vinden we. Dat zorgt voor een prettig gevoel van spanning. Dan besef je dat je leeft.

Voor je vakantie bereid je wel een beetje voor, maar je legt niet alles van tevoren vast. Want als er zich kansen voordoen, dan wil je die kunnen grijpen. En als er onverwachte risico’s opdoemen, dan wil je daar met een grote boog omheen kunnen.

Er is natuurlijk één groot verschil tussen een vakantie en je werkende leven. Als je vakantie tegenvalt, kun je altijd nog terug naar huis. Als 2040 tegenvalt, kun je niet terug naar 2019. Dus van de keuzes die je maakt hangt net wat meer af.

Hoe kun je je voorbereiden op 2040?

Hoe kun je je voorbereiden op je leven als werkende in 2040? Hoe kun je de angstige onzekerheid verminderen, zonder dat je meteen ook de prettige spanning hoeft op te geven?

Alles staat of valt bij weten wie je bent, waar je vandaan komt, waar je heen wilt, wat je nodig hebt om daar te komen, wat je al in huis hebt, wat nog zelf kunt organiseren, en waar je hulp bij nodig hebt van anderen. Regel dat, en je kunt elke toekomst aan.

“De goeie vragen stellen, dát is de kunst”

Dat nadenken, dat organiseren en die hulp van anderen – dat is waar de Werkvereniging bij van pas komt. Waarvan wat mij betreft dat nadenken het interessantste is. Antwoorden geven, dat kan iedereen. De goeie vragen stellen, dát is de kunst.

Naamkaartje met tekst "Pierre. Ik ben van de Werkvereniging"

Het Festival voor Modern Werkenden werd georganiseerd door de Werkvereniging. Ter gelegenheid daarvan verscheen het Magazine van de Vernieuwing, met gedurfde visies en slimme ideeën voor modern leven, modern werken en moderne zekerheden. Registreer je voor de nieuwsbrief van de Werkvereniging en ontvang gratis de pdf.

Pierre Spaninks is ‘opjutter’ van de Werkvereniging. Bij een multinational zou dat ‘lid van de raad van commissarissen’ heten en een stuk minder leuk zijn (vindt hij dan).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.