Hou toch eens op met ZZP’ers richting pensioenfondsen te drijven

De oude wereld probeert wanhopig zijn pensioenfondsen te redden door zzp’ers in te lijven. Kan het niet goedschiks, dan moet het maar kwaadschiks. Op papier is het kabinet daar geen voorstander van. Maar ik vertrouw de coalitie voor geen meter.

De vakbonden eisten deze week voor de zoveelste keer dat zzp’ers verplicht worden zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Werkgevers reageerden voor de zoveelste keer dat ze daar tegen zijn. De media maakten er voor de zoveelste keer braaf melding van. Voor de zoveelste keer zonder de moeite te nemen om aan zzp’ers te vragen wat die daar zelf van vinden.

Het is routine geworden om aannames te doen over de pensioensituatie van zelfstandigen zonder eerst de feiten te checken. Het is routine geworden om te blijven hameren op die pensioenfondsen waar zzp’ers inderdaad meestal niet actief aan deelnemen – omdat dat iets is voor werknemers. Het is routine geworden om voorbij te gaan aan wat zzp’ers wél doen om vermogen op te bouwen voor hun oude dag.

Ondertussen hebben de pensioenfondsen waar die zzp’ers naartoe gejaagd zouden moeten worden, geen benul wat ze dan met die gedwongen klanten aan zouden moeten. De besturen zitten vast in oude patronen, komen als het over zzp’ers gaat niet verder dan borrelpraat, en brengen het niet op zich werkelijk in deze groep te verdiepen.

Voorlopig dieptepunt in de strijd tegen de zelfvoorzienende zzp’er was het voorstel dat pensioenhoogleraar en SER-kroonlid Fieke van der Lecq onlangs deed. Op een feestje van verzekeraar Aegon suggereerde zij om, mocht het echt niet lukken om zelfstandigen aan het tweede pijlerpensioen te krijgen, de groep maar eens ‘op te schonen’.

Opschonen? Hoe dan? Door zzp’ers met een wat hoger risicoprofiel maar vast preventief te ruimen? Voordat ze ’ten laste van het collectief komen’, zoals het tegenwoordig heet wanneer je je hele leven premies voor de volksverzekeringen hebt betaald en de brutaliteit hebt om in geval van nood ook een beroep te doen op de uitkering waar je recht op hebt?

De tegenstelling met de werkelijke wereld waarin de 653.00 echte zzp’ers leven, kon niet groter zijn. Daar wemelt het juist van de ideeën en de creatieve oplossingen. Om te beginnen bij henzelf, als ze individueel vermogen opbouwen voor later en hun toekomstige vaste lasten beperken. Maar ook op grotere schaal, samen, al dan niet met marktpartijen.

Een Bright Pensioen, om maar wat te noemen, stelt zich tien keer ondernemender op dan welk pensioenfonds dan ook, komt met interessante nieuwe producten en doet voor zijn deelnemers goeie zaken. En aan de horizon verschijnen alweer nieuwe initiatieven, zoals We Are Sure, met nieuwe proposities die helemaal zijn toegesneden op de behoeften en de mogelijkheden van zelfstandigen.

De oude wereld probeert nu wanhopig zijn noodlijdende pensioenfondsen te redden door zzp’ers in te lijven. Kan het niet goedschiks met prima prestaties en een aantrekkelijk aanbod, dan moet het maar kwaadschiks met een standaardproduct en een via de overheid afgedwongen verplichting.

Op papier is het kabinet nog geen voorstander van een pensioenplicht voor zzp’ers. Maar wat als er moet worden gekozen tussen hun belangen en de steun van de vakbeweging? Ik vertrouw de coalitie voor geen meter.

UPDATE 17-2-2018 16:45  Zie de reactie van Fieke van der Lecq hieronder

3 gedachten over “Hou toch eens op met ZZP’ers richting pensioenfondsen te drijven

 1. Fieke van der Lecq

  Het bovenstaande is geen goede weergave van wat ik heb gezegd. Wie wil weten wat ik op dit VU/Aegon-seminar wél heb gezegd, kan mijn diverse publicaties over zzp-pensioen raadplegen.

  Reageren
 2. Cécile van Velsen

  Ik ben nu meer dan tien jaar zelfstandig en zorg al vanaf dag een voor mijn eigen voorziening. Toen ik net voor mezelf begon heb ik aan de pensioenorganisatie van mijn oude werkgever aangegeven graag aangesloten te blijven. Dat was niet mogelijk. Dus willen jullie pensioenorganisaties nu geen krokodillentranen huilen. Mij lijf je nooit meer in.

  Reageren
 3. Michel Porro

  Zolang niet alle pensioenfondsen hun zaken op orde hebben, indexering uitblijft, mede veroorzaakt door verkeerd ingeschatte beleggingen gedaan door fondsmanagers die geen persoonlijk risico lopen en wel speculeren met het geld van derden resulterend in uitblijvend rendement, is het niet kies om ZZPers te willen inlijven in iets waar zij niet op zitten te wachten. De ZZPer kiest juist voor eigen verantwoordelijkheid en zelfbeschikking, ondernemersrisico dat ons drijft om onze eigen broek te kunnen ophouden. Nu én straks.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.