Hou toch eens op over zzp’ers die hun risico’s zouden afwentelen op het collectief

De meeste zelfstandigen hebben genoeg eigen geld om bij arbeidsongeschiktheid het hoofd boven water te houden, ook zonder verzekering. Een best wel relevante bevinding deze week van het CBS, die toch de media niet haalde.

Zo kunnen we met zijn allen blijven geloven in het sprookje als zouden die flierefluiters hun risico’s maar afwentelen op het collectief.

Toen het Centraal Bureau voor de Statistiek een half jaar geleden bekendmaakte dat tachtig procent van de zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, galmde dat nog dagen na in de media.

Die onverantwoordelijke krekels moesten als de wiedeweerga aan een verplichte verzekering worden geholpen, anders zouden de nijvere mieren van werknemers straks weer voor de kosten opdraaien – en die hebben het toch al zo zwaar.

Een prohibitief saai stukje

Opvallend veel minder aandacht – namelijk nul – was er voor de onderzoeksuitkomst deze week dat vijfenzeventig procent van diezelfde zelfstandigen zo veel andere inkomsten en reserves heeft dat ze zich in geval van arbeidsongeschiktheid prima zouden weten te redden.

Grappig genoeg kwam deze annonce net als de vorige van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar in plaats van die ook weer de avond tevoren al aan de redacties te persalarmen zodat die er de volgende ochtend meteen op los konden, had dat het ditmaal gelaten bij een prohibitief saai stukje op de website van het vakblad ESB.

22.000 netto in geval van arbeidsongeschiktheid

Wat was gebleken, na enig spit- en rekenwerk? Zelfs onverzekerde zelfstandigen hebben zo vaak bijverdiensten uit loondienst, een werkende partner of een eigen vermogen in de zaak of in privé, dat de meesten van hen in geval van arbeidsongeschiktheid toch nog een jaarinkomen zouden overhouden van 22.000 euro netto.

Daarbij loopt maar een kwart van de zelfstandigen het risico om onder het sociaal minimum terecht te komen en in het ergste geval een beroep te moeten doen op de bijstand. Waar zij overigens net als werknemers gewoon premie voor betalen en dus ook recht op hebben.

Oudedagsvoorziening

Vergelijkbare nuancerende geluiden over de financiële positie van de zelfstandige medemens maar dan over diens oudedagsvoorziening, kwamen onlangs van Netspar.

Het kennisplatform van pensioendeskundigen had uitgerekend dat de gemiddelde zelfstandige, na te zijn gestopt met werken, er in besteedbaar inkomen amper op achteruit gaat. Ook al weer vanwege inkomen en vermogen, in combinatie met de effecten van belastingen en toeslagen.

Het salariaat tegen het precariaat

Daadwerkelijke problemen zijn er om daadwerkelijk aan te pakken. Niet om hele groepen in diskrediet te brengen.

Maar de vaste baan moet en zal weer hersteld worden als norm, en de zelfstandige moet en zal terug in het hok. Positief nieuws over mensen die hun eigen broek proberen op te houden en daar grotendeels in slagen, daar kunnen we niet aan beginnen.

Gewoon stug volhouden dat die een miljoen zelfstandigen hun risico’s afwentelen op het collectief, mensen. Het salariaat tegen het precariaat, dat is de nieuwe klassenstrijd.

Dit blog werd oorspronkelijk geschreven als column voor Quote

 

Een gedachte over “Hou toch eens op over zzp’ers die hun risico’s zouden afwentelen op het collectief

  1. Joop der Weduwen

    Een overgrote gedeelte van de werknemers (genaamd ambtenaren) worden mede gefinancierd door onder meer de zzp-ers. Dat wil zeggen dat zowel salaris, maar dus ook de voorziening als er niet gewerkt kan worden mede betaald worden door zzp-ers. Deze voorziening is aanmerkelijk hoger, dan de mogelijk terugval optie voor zzp-ers, namelijk de bijstand.
    Statistieken bewijzen niet meer dan de gegevens die ze vastleggen. Interpretatie is slechts beperkt geldig.

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *