Hypocrisie over stijgende zzp-tarieven

Zelfstandigen zonder personeel kunnen het nooit goed doen. Ze ontwrichten hoe dan ook de samenleving. Is het niet met te lage tarieven dan wel met te hoge. Zowel bij werkgevers als werknemers viert de hypocrisie hoogtij.

Artikel FTM over exploderende bouwkosten

In dagblad Trouw mochten deze week een ziekenhuisbestuurder en een vakbondsbons hun beklag doen over het nijpende personeelstekort in de zorg. Beiden stoorden zich aan de hoge tarieven die zzp’ers tegenwoordig durven te vragen.

“Als het economisch tegenzit, staan zij als eerste op straat. Maar gaat het goed en ontstaan er tekorten aan medewerkers, dan kunnen de uurtarieven omhoog. In het verleden maakte operatiekamerpersoneel daar gebruik van. Dat liet zich ontslaan waarna het ziekenhuis de OK-medewerkers tegen een hoger tarief inhuurde. Iets soortgelijks speelt nu op de ambulances.”

Verbod op extra loon

Mooi dat die zzp’ers na jaren sappelen nu weer eens genoeg kunnen verdienen om inkomstenbelasting te mogen betalen en wat over te houden voor hun verzekeringen en hun pensioen. Zou je zeggen.

Meer nee hoor: noch de werkgever, noch de werknemer voelen zich “comfortabel” bij deze ontwikkeling. Eendrachtig pleiten zij voor een “verbod op extra loon, premies of andere individuele afspraken die afwijken van de cao en leiden tot oneerlijke verhoudingen tussen zorgmedewerkers”.

Ziekenhuisbestuurder: 310.000 euro per jaar

De ziekenhuisbestuurder in kwestie is Jos Aartsen, hoogste baas van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Vorig jaar identificeerde RTL hem als de meest verdienende zorgbestuurder van het land, met een inkomen van ruim 310.000 euro. De norm voor zo’n functie in die sector is 179.000 euro. En dat waarschuwt dan voor een “lonenwedloop”.

De vakbondsbons in kwestie komt van de CNV. Een collega van hem van diezelfde club rekende eerder voor Intermediair uit dat een gespecialiseerd verpleegkundige zelfs met een uurtarief van 47,50 nog niet genoeg verdient om netto hetzelfde over te houden als iemand die vergelijkbaar werk in loondienst doet. En zie daar maar eens om te komen, zelfs in deze tijd.

“Woningbouw in gevaar”

Tot zover de zorg. Nu de bouw. Daar doet dezelfde hypocrisie over de tarieven van zzp’ers opgeld. In Follow The Money mocht deze week een bestuurder van een regionale aannemersclub onweersproken zijn beklag doen. Met hun tariefeisen zouden zzp’ers niet alleen eerzame bouwondernemers op kosten jagen, maar zelfs de hele woningbouw in gevaar brengen.

“Op het dieptepunt van de recessie kon een zzp’er 25 euro per uur vragen. Ondertussen hoor je al tarieven van tussen de 40 en 42 euro. Vooral voor aannemers met oude offertes is dat een groot probleem: hun calculaties kloppen opeens niet meer. De winstmarge kan zomaar wegsmelten.”

Aanbiedersmarkt

Toevallig (?) publiceerde het economisch bureau van ABN-AMRO diezelfde dag een doorwrocht rapport over de sector. Daaruit bleek dat de bouw inderdaad kampt met een tekort aan personeel en aan materiaal, en dat daardoor inderdaad de productiekosten stijgen. Maar de bank signaleerde ook dat bouwbedrijven er prima in slagen die hogere kosten af te wentelen op hun afnemers.

“Waar in de crisis de nadelen bij de bouwers lagen, liggen die nu vooral bij de klanten. Vele consumenten die onderhoud in de crisis hebben uitgesteld, een nieuwbouwwoning willen kopen of de noodzakelijke verduurzaming van hun woning willen uitvoeren, komen bedrogen uit. Er is sprake van een aanbiedersmarkt in plaats van een vragersmarkt.”

Zelfstandigen hebben de crisis opgevangen

Kortom: de stijgende zzp-tarieven vormen voor de bouw geen enkel probleem. En als ze dat wel deden, wat dan nog?

Zelfstandigen hebben voor werkgevers en werknemers de crisis opgevangen door jarenlang genoegen te nemen met tarieven die amper de kosten dekten. Op een bedankje daarvoor wachten ze nog steeds. Nu kunnen ze het inkomensverlies uit die jaren weer een beetje goedmaken. Om hen dat nu te misgunnen, moet je wel van heel goeden huize komen.

Dit blog werd oorspronkelijk geschreven als column voor Quote

 

 

Een gedachte over “Hypocrisie over stijgende zzp-tarieven

  1. Werner

    Geheel terecht, en dat terwijl ik werkgever ben. Uiteindelijk hebben we allemaal belang bij een gezonde bouwsector waarin iedereen een normale boterham kan verdienen. Dat heeft niets te maken met prijsopdrijving maar met een goed perspectief voor jonge mensen, of ze nu ZZP’er worden of in dienst bij een bedrijf treden

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.