Jubilerende Stichting ZZP Nederland moet kiezen: Den Haag of de ZZP’ers

Tien jaar geleden werd met steun van vakbond CNV de Stichting ZZP Nederland opgericht, als belangenorganisatie voor zzp’ers. Afgelopen vrijdag werd dat jubileum gevierd met een congres in de Jaarbeurs.

Met 40.000 leden vertegenwoordigt de club amper vijf procent van de zzp’ers in Nederland. Of dat er ooit meer worden, kon wel eens afhangen van de vraag hoe lang het bestuur het beleid van staatssecretaris Wiebes nog blijft steunen. Daar maakt het zich buiten de eigen kring namelijk niet bepaald populair mee.

Opdrachtgevers die tot voor kort veel met zzp’ers werkten, zien daar steeds vaker vanaf. Zij hikken aan tegen de afschaffing van de VAR en de invoering van modelovereenkomsten voor de inhuur van zzp’ers. Om niet het risico te lopen dat zij achteraf worden geconfronteerd met naheffingen en boetes, zijn zij naarstig op zoek naar alternatieven. Geen wonder dat zowel de uitzendbureaus als de payrolling bedrijven hun omzetten met tientallen procenten zien stijgen.

Volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën is er echter niets in zijn wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties dat het aantrekkelijk maakt om via intermediairs te werken, en kunnen opdrachtgevers daar ook helemaal geen extra zekerheid aan ontlenen. Als er al problemen zijn, verzekert hij, is dat een overgangsprobleem. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe regels, en als de Belastingdienst het gewoon nog eens uitlegt komt het allemaal goed.

De staatssecretaris wordt in zijn houding gesterkt door Stichting ZZP Nederland. Die heeft in 2015 mede aan de wieg gestaan van de nieuwe wet en verdedigt de principes daarvan nog steeds. Volgens het bestuur zou er hooguit sprake zijn van uitvoeringsproblemen: de onzekerheid onder opdrachtgevers zou niet het gevolg zijn van de wet zelf maar van gestook door uitzenders en payrollers die hopen daar een slaatje uit te slaan.

ZZP Nederland heeft de onrust die ook in eigen gelederen de kop op stak proberen te kanaliseren door een Meldpunt VAR-DBA in te stellen. Dat leverde in twee weken tijd vijftig voorbeelden op van grote opdrachtgevers die niet langer met zzp’ers in zee willen. De meldingen komen uit allerlei beroepsgroepen, zoals zorginstellingen, hogescholen, de bouw, de omroepen en financiële instellingen.

Voor voorzitter Maarten Post is dat tot nu toe geen reden geweest om zijn steun aan de wet in te trekken. Verder dan een oproep aan staatssecretaris Wiebes om de voorlichting te intensiveren, wil hij niet gaan. Dat moet genoeg zijn om te voorkomen dat ‘foute bemiddelaars’ nog langer ‘misbruik’ kunnen maken van ‘de onduidelijkheid bij opdrachtgevers’.

ZZP Nederland bestaat nu tien jaar, en wil zich ontwikkelen tot ‘een aansprekende en representatieve zzp-organisatie’, zoals Post deze week verklaarde in De Telegraaf. Daarvoor wil hij het ledental tegen 2020 opgekrikt hebben naar honderdduizend. Nog altijd niet meer dan tien procent van de doelgroep, maar allicht beter dan de vijf procent van nu.

Probleempje: de voortdurende steun aan een wet die door veel zzp’ers en hun opdrachtgevers als een bureaucratisch gedrocht wordt ervaren, staat het bereiken van dat doel lelijk in de weg. Oplossing: wat meer afstand tot Den Haag zou wonderen doen voor de geloofwaardigheid. ZZP Nederland moet kiezen.

2 gedachten over “Jubilerende Stichting ZZP Nederland moet kiezen: Den Haag of de ZZP’ers

 1. Karel Hoenderdos

  Beste Pierre, hou nu eens op met die solo protestbeweging tegen de DBA en ieder die daar keihard aan werkt om er iets goeds van te maken. Alternatieven heb je niet en je wordt langzamerhand een roepende in de woestijn. Er zijn steeds meer mensen die je niet serieus nemen, en ZZP-Nederland is met 40.000 leden voorlopig wel de grootste in ons land. Als ZZP’ers geen belangen willen behartigen is dat hun probleem, maar er zijn organisaties die er keihard voor vechten. Ik zou dat iets serieuzer gaan behandelen als ik jou was.

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Dank voor je advies, Karel. Mocht het er de komende weken op lijken dat ik het ter harte neem: reken je niet rijk. Ik ben dan gewoon even met vakantie. Daarna hoop ik met hernieuwde energie de draad weer op te pakken. Een fijne zomer gewenst!

   Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *