Koolmees stuurt gewijzigde maatregelen rond werken als zelfstandige naar Tweede Kamer. Zorgen om rechtszekerheid en rechtsgelijkheid

Minister Koolmees (SZW) en staatssecretaris Snel (Financiën) hebben een brief van twintig kantjes naar de Tweede Kamer gestuurd met nieuwe cq gewijzigde maatregelen rond het werken als zelfstandige. Naar verwachting praat de kamer daar woensdag 26 juni over. Op twitter maakte ik een puntsgewijze samenvatting, met een paar kritische noten. Hier het draadje in zijn geheel.

  • Hier de kamerbrief ‘Voortgang uitwerking maatregelen werken als zelfstandige’ dd 24 juni 2019 van minister Koolmees (SZW) en staatssecretaris Snel (Fin).
  • Opdrachtgevers mogen ZZP‘ers niet minder betalen dan 16 euro/uur. Koolmees cs noemen zo’n minimumtarief ‘een gerechtvaardigde inbreuk op Europese wet- en regelgeving’, maar  het risico op afkeuring uit Brussel blijft aanwezig.
  • Het criterium reguliere bedrijfsactiviteiten bij beoordeling arbeidsrelatie wordt niet ingevoerd, dat zou anders te veel discussie op gaan leveren.
  • Ook particuliere opdrachtgevers worden verplicht zich aan het minimumtarief van 16 euro/uur te houden. Zakelijke opdrachtgever moet bijbetalen als geraamd aantal uren wordt overschreden, particulier niet.
  • Er komt een zelfstandigenverklaring die een opt-out biedt voor het arbeidsrecht én voor pensioenen en cao’s. Van vrijwaring is geen sprake: toetsing achteraf aan feiten en omstandigheden blijft mogelijk.
  • De webmodule moet met zo min mogelijk vragen zo vaak mogelijk zekerheid geven met een zo klein mogelijke foutmarge. Of dat kan, moet nog blijken. Daarom: uitstel.
  • Het moratorium op de handhaving van de DBA is verlengd tot 1/1/2021. Er wordt wel gehandhaafd bij kwaadwillendheid. Daaronder valt ook het niet of in onvoldoende mate opvolgen van aanwijzingen van de Belastingdienst.
  • Dit alles uit de kamerbrief van Koolmees en Snel van vanochtend. Door de Tweede Kamer nog niet geagendeerd voor het AO van a.s. woensdag, maar dat zal ongetwijfeld nog gebeuren.

Zorgelijkste ontwikkeling bij alle nieuwe/gewijzigde maatregelen rond ZZP en DBA, wat mij betreft: alsmaar meer beleidsvrijheid en macht voor de Belastingdienst, waar je je juridisch alleen tegen kunt verweren als je hele diepe zakken hebt. Vanuit een oogpunt van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid lijkt me dat geen wenselijke situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *