Maar 1 op de vijf zzp’ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. So what?

7 februari 2016

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal zzp’ers met een verzekering tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid tussen 2011 en 2013 gedaald van 23,4% tot 21,9%.

Hoe komt zo’n cijfer aan, in een land dat zzp’ers haat? Als het zoveelste bewijs dat het onbezonnen flierefluiters zijn die hun ogen sluiten voor risico’s. Omdat zij als de nood aan de man komt altijd nog kunnen terugvallen op de bijstand.

Ondertussen is er helemaal niks aan de hand. Doorlopen, mensen. Maar niet voordat u dit stukje heeft uitgelezen.

Liegen met statistiek

Een: wat het CBS presenteert is een schoolvoorbeeld van liegen met statistiek. Ja, het percentage zzp’ers dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft is van 2011 tot 2013 gedaald met 1,5 procentpunt.

Maar wat er niet bij staat, is dat in diezelfde periode het aantal zzp’ers flink is toegenomen. Van 739.000 eind 2011 tot 794.000 eind 2013. Dat betekent dat in absolute getallen het aantal verzekerden niet is gedaald maar juist gestegen, al is het maar met 960.

Twee: blijkbaar voelden de nieuwkomers onder de zzp’ers minder voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan de oudgedienden. Hoe gek is dat?

De grootste groei van het aantal zzp’ers zat bij de ouderen, zeg: de vijftigplussers. Laat dat nou net de groep zijn die de minste behoefte heeft aan zo’n verzekering en voor wie het afsluiten daarvan het duurst is – als een verzekeraar hen al accepteert.

Drie: in het debat over zzp’ers die zich wel of niet verzekeren en voor wie er (dus?) wel of niet een verplichte collectieve verzekering moet komen, gaat het alleen nog maar over de vraag of iemand zich door een verzekeringsagent een AOV heeft laten aansmeren.

De vraag waar het werkelijk om gaat

De manier waarop er in de politiek over wordt gepraat, is een wel heel beperkte uitleg van de vraag waar het werkelijk om gaat. En dat is welke risico’s de 508.00 echte zzp’ers lopen die volledig van hun ondernemersinkomen afhankelijk zijn, wat zij doen om die risico’s te managen, en of dat afdoende is.

Risico’s managen kan op heel veel manieren, en bepaald niet alleen met een verzekeringsproduct. Dikke kans dat die echte zzp’ers dat prima hebben geregeld, op een manier die past bij hun leven en bij hun ondernemerschap.

Maar daar heeft het CBS natuurlijk geen cijfers over. Veel te moeilijk te onderzoeken. En bovendien niet ‘beleidsrelevant’. Want bij voorbaat niet passend in het frame van de zzp’er als flierefluiter.

Een eerdere versie van deze tekst verscheen als column bij Quote.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.