Met ‘echte banen voor echt werk’ houd je de toekomst niet tegen

Mensen in loondienst nemen er vaker een tweede baan bij, of beginnen naast hun baan iets voor zichzelf als zzp’er. Dat bleek deze week uit cijfers van het CBS. Maar het gaat nog steeds om bescheiden aantallen. Vanwaar dan toch al die opwinding bij de vakbond? En leidt die ergens toe?

We weten dat er ruim acht miljoen werkenden zijn in Nederland. Als het CBS dan meldt dat er daarvan 600duizend een tweede ‘baan’ hebben (zzp’en telt ook als baan) en dat dat er 100duizend meer zijn dan tien jaar geleden, dan is dat geen demografische aardverschuiving.

Als je die 600duizend dan ook nog eens uitsplitst, wat het CBS uiteraard deed, blijft er bijna niks over. Het aantal werknemers met een tweede baan in loondienst ging van een schamele 300duizend naar 350duizend en het aantal zelfstandigen met een baan in loondienst (of omgekeerd) van nog niet eens 180duizend naar 250duizend.

Kortom: we hebben het hier over een verschijnsel dat nog geen vier procent van de bevolking raakt en nog geen acht procent van het werkende deel daarvan.

Kiezen werkgevers echt voor kleine flexcontracten?

Het CBS publiceerde het nieuws in de nacht van woensdag op donderdag en nog voordat het licht werd stond er al een boze mevrouw van de vakbond in de krant: ‘Natuurlijk zijn er ook mensen die kiezen voor twee banen, maar het is meestal zo dat werkgevers in hun jacht naar de goedkoopste oplossing kiezen voor kleine flexcontracten met maximale beschikbaarheid. De norm moet gewoon zijn dat één baan een volwaardig inkomen oplevert.’

Dat werkgevers meestal kleine flexcontracten zouden aanbieden, is aantoonbaar onjuist. Meer dan de helft van de werknemers heeft een baan van 35 uur of meer, en dat aantal stijgt. Krap een derde heeft een baan van 20 tot 35 uur, en ook dat aantal stijgt. Het enige wat afneemt, is de groep waarvan de vakbond nu doet alsof die het grootst is: de werknemers met een baan van minder dan 20 uur. Dat is nog geen vijfde deel van het totaal.

Financiële motieven vs variatie en ontwikkeling 

Als ze bij de vakbond graag willen dat het de norm wordt dat mensen fulltime banen hebben, dan kunnen ze gerust gaan slapen. Want dat is het al, dat is nooit anders geweest, en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te komen. Dat er nergens zo veel in deeltijd wordt gewerkt als in Nederland komt niet door Nederland, maar door al die andere landen waar werkgevers een stuk moeilijker doen over parttime werk.

Natuurlijk weten ze dat bij de vakbond allemaal ook wel. Waarom winden ze zich dan toch zo op? Ik vind het moeilijk om me erin te verplaatsen, maar ik heb wel een idee.

Behalve naar hoe vaak mensen banen combineren en werknemer/werknemer zijn of werknemer/zelfstandige, had het CBS namelijk ook gevraagd waarom ze dat doen. Daaruit bleek dat de werknemers die er een tweede baan in loondienst bij nemen inderdaad financiële motieven hebben, maar dat hun collega’s die naast hun baan gaan werken als zzp’er dat doen voor de broodnodige variatie en om zich verder te kunnen ontwikkelen. Blijkbaar krijgen ze daar bij hun werkgever niet voldoende ruimte voor.

Gedwongen werknemers

Zo tekent er zich heel voorzichtig en heel langzaam maar toch een tweedeling af. Met aan de ene kant de mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen en die geen andere mogelijkheid hebben dan baantjes te stapelen. De ‘gedwongen werknemers’, zeg maar. En aan de andere kant de mensen die het zich kunnen permitteren om op zoek te gaan naar afwisseling en ontplooiing en die dat steeds vaker vinden in werk als zzp’er. De ‘modern werkenden’.

Bij de vakbond hebben ze een mooie traditie van opkomen voor die gedwongen werknemers. Dat hebben ze altijd al gedaan, daar ligt hun hart, daar staan hun handen naar, daar hebben ze hun aanhang. Maar een deel van die aanhang emancipeert zich en de rest vergrijst.

Met de groeiende groep modern werkenden daarentegen hebben ze bij de vakbond helemaal niks. Daar kunnen ze zich niks bij voorstellen, dat heeft hun hart niet, ze zouden niet weten wat ze daarvoor konden betekenen, en bijgevolg hebben ze daar geen aanhang.

Ik denk dat het daarom is dat ze zich bij de vakbond zo opwinden. Dat zou ik misschien ook wel doen, als ik in hun schoenen stond. Want als de trend zich voortzet die het CBS signaleert, dan blijven er straks geen leden meer over. Met alsmaar harder roepen dat je ‘echte banen’ wilt voor ‘echt werk’, houd je de toekomst niet tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.