Nattevingerwerk over schulden van ZZP’ers

Een kwart van alle zzp’ers zou schulden hebben, gemiddeld voor een bedrag van maar liefst 135.000 euro. Dat meldde BNR Nieuwsradio onlangs op gezag van de branchevereniging van schuldhulpverleners NVVK.

Voor de PvdA in de Tweede Kamer was het  aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Was de toegang voor zzp’ers tot de schuldhulpverlening wel goed geregeld? Werd het geen tijd om een wettelijk minimumtarief in te voeren, zodat die arme zzp’ers wat meer gingen verdienen?

Alarmerende cijfers van de schuldhulpverleners. En een alerte reactie van de politiek. Zou het zijn geweest. Als het waar was.

In het jaarverslag van de NVVK is over zzp’ers amper iets te vinden. Daar staat alleen dat de helft van de leden een toename meldt van het aantal zzp’ers dat aanklopt voor hulp. Wat de andere helft ziet, blijft onvermeld.

Is het aannemelijk dat het er inderdaad meer worden? Kan zijn. Steeds meer mensen werken als zzp’er. Dan kun je veronderstellen dat er onder de mensen met financiële problemen ook steeds meer zzp’ers zijn.

Of niet. Uit onderzoek van het Ministerie van Financiën vorig jaar bleek juist dat zzp’ers steeds bewuster met hun geld omgaan. Wie zal het zeggen?

Beperkte conclusie

De gemiddelde schuldenlast van 135.000 euro werd bij BNR wél genoemd door Jacqueline Zuidweg. Zij behoort tot de prominentere leden van de NVVK. Gevraagd om een toelichting verklaarde zij dat het bedrag een extrapolatie was op grond van haar eigen praktijk.

Is het aannemelijk dat die extrapolatie inderdaad klopt? Kan zijn. Zuidweg heeft een groot bureau met veel klanten. Wat bij haar in de kaartenbak staat zou best eens een doorsnee van de Nederlandse bevolking kunnen zijn.

Of niet. Zij timmert zó aan de weg dat zij ook weleens een grote aantrekkingskracht zou kunnen hebben op de meer problematische gevallen. Wie zal het zeggen?

Maar dan nog. Welke conclusie kunnen we eraan verbinden? Hooguit dat de zzp’ers die worden geholpen door leden van de NVVK gemiddeld dat bedrag aan schulden hebben uitstaan. Dat is wel heel beperkt.

Minnelijk traject

Daarbij moeten we wel bedenken dat het hier gaat om schuldenaren die in het zogenaamde ‘minnelijke traject’ zitten. Zuidweg vermeldt dat er zelf ook bij, maar het is een nuance die in de media al gauw verdwijnt.

Dat minnelijke traject, daar zit nog wat voor en daar zit nog wat achter. Hoe je de overgangen tussen die drie fases regelt, maakt alle verschil voor het verhaal over de schulden van zzp’ers.

Vóór het minnelijke traject zitten sinds een paar jaar de ‘sociale wijkteams’. Die groeien in hun rol en kunnen zeker de lichtere gevallen prima af. De leden van NVVK worden daardoor steeds meer een soort tweede lijn, voor klanten met een hogere schuldenlast. Hoe die ervoor staan, zegt dan steeds minder over de gemiddelde zzp’er.

En achter het minnelijke traject zit van oudsher het ‘wettelijke traject’, dat vaker wel dan niet tot een faillissement van de klant leidt. De gemiddelde schuldenlast van de schuldhulpverleningsklant is direct gerelateerd aan het deur-beleid van de schuldhulpverleners.

Hoe meer mensen de schuldhulpverleners binnenlaten en hoe langer ze blijven proberen die zelf te helpen, hoe groter de problemen worden die ze moeten oplossen. Hoe meer ze er afwijzen en hoe eerder ze dat doen, hoe kleiner de problemen die ze overhouden. Over hoe het met ‘de’ zzp’er gaat zegt dat niks.

ZZP’ers doen het juist beter 

Het CBS houdt van maand tot maand het aantal faillissementen bij van bedrijven, natuurlijke personen en eenmanszaken. Niet alle eenmanszaken zijn zzp’ers, maar de overgrote meerderheid wel. Dat zijn interessante cijfers.

Door de crisis is het aantal faillissementen in alle drie de categorieën eerst flink opgelopen en daarna weer gedaald naar op of zelfs onder het oude niveau. In mei van dit jaar bedroeg het aantal eenmanszaken dat failliet gaat nog maar 39. in mei 2015 was dat 96, in mei 2014 nog 134.

Daarbij is het aantal failliete eenmanszaken alleen maar gedaald vergeleken met het aantal grotere ondernemingen dat hetzelfde overkomt. Met andere woorden: in de zwaarste categorie doen zzp’ers het juist beter dan andere ondernemers.

Daar kun je een compliment van maken aan de leden van de NVVK, dat ze blijkbaar heel succesvol zijn in hun hulpverlening. In plaats van dat zzp’ers uitstromen naar het wettelijke traject, kunnen ze na een tijdje weer fijn verder met hun onderneming.

Wat je er in elk geval niet van kunt maken, is dat het rap bergaf zou gaan met de zzp’ers in dit land. Daar bieden deze cijfers op geen enkele manier een basis voor.

Nattevingerwerk

Je vraagt je af, wat de NVVK dan toch beweegt om zulk nattevingerwerk op zo’n stellige manier te presenteren. En wat vervolgens de PvdA bezielt om het klakkeloos over te nemen in kamervragen.

Hoe dan ook: aan een correcte beeldvorming over zzp’ers draagt het allemaal niet bij. Laat staan aan een constructief zzp-beleid.

 

Een gedachte over “Nattevingerwerk over schulden van ZZP’ers

  1. Daniel

    Die 135.000 is vaak inclusief de hypotheekschuld, die wordt namelijk bij de zzp-er er”bijgeteld”. Als je puur zakelijk gaat bekijken zijn het vaak IB belastingen en BTW die nog betaald moeten worden.
    Maarja leg een leek maar eens uit het verschil tussen zakelijk en prive…

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.