Nog meer ZZP’ers aan de kant door de wet DBA

Het aantal zelfstandigen zonder personeel dat wordt getroffen door de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is opnieuw gestegen, blijkt aan de vooravond van het kamerdebat over de omstreden wet.

De wet DBA was bedoeld om schijnconstructies tegen te gaan, maar blijkt in de praktijk ook echte zelfstandigen te raken. Daarbij gaat het met name om de ongeveer 400.000 zzp’ers die hun diensten aanbieden op de zakelijke markt.

Van hen hebben er tot nu toe 62.000 (15,5%) te horen gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer op basis van zelfstandigheid wil inhuren. In september waren dat er nog maar 47.200 (12%), een stijging van 31%.

Minder dan de helft (26.000, 42%) van de 62.000 getroffen zzp’ers kon het werk alsnog uitvoeren als uitzendkracht of in een payroll-constructie. De meerderheid (36.000, 58%) kreeg zelfs die kans niet en bleef met lege handen achter.

Dit concluderen Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks uit de voorlopige resultaten van een driemaandelijks onderzoek naar hoe de Nederlandse beroepsbevolking zich gedraagt op de arbeidsmarkt (AGO, meting 2016 Q4).

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over maatregelen die staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd om het vertrouwen van marktpartijen te herstellen en de inhuur van zzp’ers weer op gang te brengen. Zo wil hij de handhaving van de wet uitstellen tot 1 januari 2018, behalve voor zogenaamde ‘kwaadwillenden’.

“Doordat de staatssecretaris zijn maatregelen elke keer net iets anders uitlegt, weten opdrachtgevers nu helemaal niet meer waar zij aan toe zijn,” zegt ZZP-expert Pierre Spaninks. “Een deel van hen heeft de inhuur van zzp’ers drastisch teruggeschroefd of heeft aangekondigd dat per 1 januari te doen. Het idee van het kabinet was dat daar banen in loondienst voor in de plaats zouden komen, maar daarvan is tot nu toe geen sprake.”

Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group licht toe: “In augustus hebben wij voor het eerst een aantal vragen over de effecten van de wet DBA meegenomen in ons Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Dat houden wij al sinds 2003 elk kwartaal onder een representatieve groep van 4.000 tot 5.000 werkende Nederlanders. Dat hebben wij nu weer gedaan, op precies dezelfde manier, zodat de resultaten goed te vergelijken zijn.”

“Van de data die we daaruit hopen te krijgen is nu twee derde binnen,” aldus Waasdorp. “Met het oog op het kamerdebat van donderdag hebben wij besloten alvast deze indicatie te geven van hoe de situatie zich ontwikkelt.”

Intelligence Group en Pierre Spaninks blijven hun onderzoek voorlopig ieder kwartaal herhalen, om te volgen hoe de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt zich verder ontwikkelt.

3 gedachten over “Nog meer ZZP’ers aan de kant door de wet DBA

 1. Karl van der Horst

  Wiebes wordt gevraagd te antwoorden. Saillant detail: de antwoorden komen van de ambtenaren die bepaalde standpunten, welke nadrukkelijk door commissie Boot afgeschoten zijn, verdedigen door hem antwoorden te laten papegaaien.
  Diezelfde ambtenaren zijn gestopt met de modelovereenkomsten omdat zij duidelijkheid van Wiebes afwachten. Voor mij riekt het naar zwaar onbehoorlijk bestuur.

  Reageren
 2. j.stravers

  Inmiddels wordt door door grote bedrijven de wet DBA ( bv Tata) misbruikt om de ZZP er
  onder te brengen bij randstad ( YEM).
  kleine bedrijven worden min of meer gedwongen om met de ZZP waar men al jaren mee samen werkt onder te brengen via een Pay rol constructie.

  Reageren
 3. Pieter

  Bij wanbeheer zijn ondernemers in hun BV toch hoofdelijke aansprakelijk. Kunnen we onze overheid, bestuurders en regering ook niet aansprakelijk houden voor de door ons geleden schade? Laten we met z’n allen een rechtszaak starten!

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.