Pierre Spaninks op 7Ditches TV

“Het merendeel van de zzp’ers heeft er met zijn volle verstand voor gekozen om te werken voor eigen rekening en risico,” verklaart Pierre Spaninks in een interview op 7Ditches TV.   

“Ik weet ook nooit zo goed wat gedwongen zelfstandigen zijn,” zegt de ZZP-expert tegen interviewster Janneke Willemse. “De eerste die een pistool tegen zijn slaap gezet heeft gekregen, moet ik nog tegenkomen.”

Spaninks is ook kritisch over de nieuwe wetgeving rondom zzp’ers: “De VAR maakt plaats voor modelcontracten. De nieuwe wet geeft alleen maar schijnzekerheid.” Uiteindelijk pleit hij vooral voor meer onderzoek. “Er is weinig echte kennis over zzp’ers. Het beleid is gebaseerd op schrikreacties.”

Bekijk het complete interview (21 minuten) op de website van 7Ditches TV

3 gedachten over “Pierre Spaninks op 7Ditches TV

 1. Eduard Bezembinder

  Vandaag heb ik u ook toevallig bij RTLZ gezien, erg verhelderend, dank u zeer!
  Ik heb nog een vraagje., u stelt dat een modelovereenkomst niet verplicht is als ik er van overtuigt ben dat mijn arbeidsrelatie geen arbeidsovereenkomst is., dat vind ik erg lastig te begrijpen. Dat moet men toch op enige wijze overeenkomen?

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Dank voor je vraag, Eduard.

   Het idee is dat je samen met je opdrachtgever de criteria afloopt voor een arbeidsovereenkomst. Als er geen sprake is van loon èn niet van persoonlijke arbeid èn niet van gezag, dan is er ook geen arbeidsovereenkomst. Hooguit kan er dan nog sprake zijn van een ‘fictieve dienstbetrekking’. Het hele verhaal vind je in de Handreiking beoordelingskader overeenkomsten arbeidsrelaties op de website van de Belastingdienst.

   Ben je er allebei zeker van dat jullie niet aan de criteria voor een arbeidsovereenkomst voldoen en ook niet aan die voor een fictieve dienstbetrekking, dan kunnen jullie een ‘overeenkomst van opdracht’ met elkaar aangaan zonder dat je daarbij hoeft te verwijzen naar een modelovereenkomst.

   Twee waarschuwingen daarbij. Een: bedenk dat de Belastingdienst eerder vindt dat iets op een arbeidsovereenkomst lijkt dan dat een normaal mens dat doet. Dus informeer je goed en blijf aan de veilige kant. En twee: uiteraard moeten jullie dan vervolgens wel in de gaten houden dat je bij de uitvoering van de opdracht niet alsnog te veel in de buurt komt van een arbeidsovereenkomst. Maar dat geldt ook als je wél met een modelovereenkomst werkt.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik wens je ondanks alle bureaucratie veel plezier met je werk. Want daar doen we het voor!

   Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *