SER, vraag eens aan ZZP’ers zelf hoe zij hun pensioen zien

De SER organiseert twee rondetafelgesprekken over ZZP’ers en hun pensioen. Deze week met belangenorganisaties en volgende week met deskundigen. Een ongelooflijk belangrijk onderwerp, waar veel van afhangt.

Een uitnodiging om aan het gesprek van volgende week deel te nemen kon ik tot mijn spijt niet aannemen, omdat ik dan in het buitenland ben. De voorzitter van de werkgroep die deze rondetafels organiseert, prof. dr. Fieke van der Lecq, vroeg mij daarop toch een paar gedachten voor haar op papier te zetten. Dit is wat ik haar schreef.

Beste Fieke,

Het spijt me bijzonder, maar ik zie geen kans meer om voor mijn vertrek een serieus positiepapier te schrijven. Had ik dat wel kunnen doen, dan was het neergekomen op:

  • Jammer dat de SER een pensioenplan heeft ontwikkeld met werkgevers en werknemers waar achteraf zzp’ers een plekje in moeten krijgen.
  • De kennis over de pensioensituatie van zzp’ers is beperkt tot wat zij niet hebben: geen tweede pijler en maar in beperkte mate producten in de derde pijler.
  • Bij mijn weten is nooit serieus onderzocht hoe zzp’ers zich wel voorbereiden op hun oude dag. Een zeer beperkte rondvraag op social media wees me in de richting van: sparen, beleggen, investeren in eigen duurzame inzetbaarheid tot op hogere leeftijd, investeren in de eigen onderneming zodat die op enig moment kan worden verkocht, en toekomstige vaste lasten beperken bijvoorbeeld door versneld hypotheek eigen woning af te lossen.
  • De pensioendiscussie is er een met vele stakeholders met allemaal hun eigen belangen. Dat geldt ook voor de zzp-behartigers in de SER. De zzp’er zelf komt daarbij niet aan het woord. Naar wat ik om mij heen hoor, storen velen van hen zich ongelooflijk aan alles wat er door anderen op hen wordt geprojecteerd, niet alleen maar ook als het over pensioenen gaat.

In een eerder blog over het pensioenadvies van de SER had ik al eens de suggestie gedaan om toch vooral aan zzp’ers zelf te vragen hoe zij hun pensioen zien. Die suggestie heb ik nog maar eens herhaald, met het oog op de aanstaande rondetafel:

Met alle mogelijkheden van internet en social media is het tegenwoordig een fluitje van een cent om een publiek platform te organiseren waarop alle zzp’ers in Nederland kunnen meepraten en hun inbreng kunnen leveren:

  • Wat stellen zzp’ers zelf zich voor bij hun oude dag?
  • Wat denken zij tegen die tijd nodig te hebben?
  • In hoeverre kunnen zij daar zelf voor zorgen?
  • Waar hebben zij een steuntje bij nodig?
  • En aan wie vertrouwen zij dat toe?

The wisdom of the crowd, daar kunnen een paar bestuurders en beleidsmedewerkers nooit tegenop vanuit Den Haag. Genoeg mensen die de SER daar graag bij zouden willen helpen.

Ik hoop van harte dat de SER-werkgroep ZZP’ers en Pensioen een beroep wil doen op die collectieve kennis, in plaats van alleen te varen op wat belangenbehartigers en deskundologen te melden hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.