Straks 100.000 ZZP’ers zonder werk? VVD en PvdA liggen er niet wakker van

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer voor de zoveelste keer over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Het lukte de oppositie niet om echt duidelijk te krijgen wanneer het oké is om met een zzp’er te werken en wanneer niet. Dus duurt de inhuurstaking voort.

Het kamerdebat had een eind moeten maken aan de onzekerheid over de belastingregels die er debet aan is dat bedrijven momenteel massaal zzp’ers dumpen.

Het plenair verslag van 8 december laat zien hoe de oppositiepartijen keer op keer probeerden daar wat aan te doen. Zij bleken echter niet in staat om Wiebes en Asscher de helderheid te laten geven die een eind had kunnen maken aan de inhuurstaking.

VVD en PvdA hielpen hun bewindslieden voor de zoveelste keer daarmee weg te komen. De onzekerheid blijft dus voortduren en voor problemen zorgen.

Wiebes bezweert ons dat ‘goedwillenden’ tot 1 januari 2018 niks te vrezen hebben en dat alleen ‘kwaadwillenden’ bezoek van de inspectie kunnen verwachten. Wie wanneer wat is, laat hij zorgvuldig in het midden. Met een werkelijk kafkaëske toevoeging aan het Handboek loonheffingen heeft hij een soort gedoogconstructie gecreëerd.

“Misschien zijn we in overtreding, maar waarschijnlijk worden we daar niet op aangesproken”

Hopelijk neemt dit bij kleinere bedrijven de angst weg voor naheffingen en boetes in 2017. Dan kunnen die inderdaad weer ‘gewoon’ met zzp’ers gaan werken.

Maar voor grotere, beursgenoteerde ondernemingen is zo’n gedoogconstructie een onbegaanbaar pad.

Een multinational kan immers moeilijk tegen zijn aandeelhouders en tegen zijn toezichthouders zeggen: “Misschien zijn we in overtreding, maar waarschijnlijk worden we daar niet op aangesproken.”

Deze grote inhuurders gaan daarom gewoon door met het terugdringen van aantal zzp’ers, tot het absolute minimum dat nodig is om de continuïteit te garanderen.

De overblijvers dwingen ze dan liefst in uitzend- of payroll-constructies. Van alle andere zelfstandigen nemen ze afscheid, zelfs als het evident echte ondernemers zijn.

“Als zulke aantallen werknemers hun baan dreigden kwijt te raken, was het land te klein”

In september waren 47,000 zzp’ers op die manier opdrachten kwijtgeraakt, begin december waren er al 62.000 slachtoffers.

Deskundigen vrezen dat het er na 1 januari (als veel contracten aflopen) 100.000 zullen worden of meer.

Als zulke aantallen werknemers hun baan dreigden kwijt te raken, was het land te klein. Maar dit zijn maar zelfstandigen zonder personeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *