U kunt staatssecretaris Wiebes op zijn woord geloven

Als u tot de 600.000 zzp’ers hoort die ooit een VAR-verklaring hebben gehad of als u een bedrijf heeft in een branche waar veel met zzp’ers wordt gewerkt, dan mag u binnenkort een briefje verwachten van staatssecretaris Wiebes. U kúnt hem dan op zijn woord geloven.

Staatssecretaris Wiebes wil u er graag van overtuigen dat hij, met het voorwaardelijk opschorten van de handhaving van de wet DBA, alle belemmeringen heeft weggenomen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers om op basis van zelfstandigheid met elkaar samen te werken.

Wiebes wil graag dat u 15 maart weer VVD stemt

Dat is belangrijk voor staatssecretaris Wiebes, want hij wil graag dat u op 15 maart weer VVD stemt. En u mocht eens denken dat het die partij is die de markt voor de inhuur van zzp’ers compleet heeft ontregeld en voor een maatschappelijke miljoenenschade heeft gezorgd – door de PvdA van minister Asscher te gerieven met die wet DBA.

Daarom gaat staatssecretaris Wiebes u schrijven – hij verklapte het al aan De Telegraaf – dat als een opdrachtgever een zzp’er inhuurt en de Belastingdienst achteraf constateert dat er sprake is van loondienst, de fiscus geen naheffing, boetes en correctieverplichtingen voor de loonheffingen zal opleggen. “In dat opzicht kunnen opdrachtgevers dus met een gerust hart zakendoen met zzp’ers.”

Variatie nummer vijf

Sinds staatssecretaris Wiebes zich afgelopen najaar voor het eerst geroepen voelde om de desastreuze gevolgen van de wet DBA te downplayen, heeft hij minstens vier verschillende formuleringen gebruikt om ons te bezweren dat er geen vuiltje aan de lucht is. Niet een keer heeft hij klare taal gesproken, niet een keer heeft hij géén nieuwe vragen opgeroepen. Dit is variatie nummer vijf, en daarvoor geldt helaas hetzelfde.

Dus als u tot de 600.000 zzp’ers hoort die ooit een VAR-verklaring hebben gehad of als u een bedrijf heeft in een branche weer veel met zzp’ers wordt gewerkt, en u krijgt binnenkort dat briefje van staatssecretaris Wiebes, bedenkt u dan dat het enige waar de Belastingdienst zich aan te houden heeft, het Handboek Loonheffingen is.

“De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen”

Dat Handboek Loonheffingen kunt u zelf ook raadplegen, of uw belastingadviseur, maar voor uw gemak: daar staat het volgende.

  • Het opschorten van de hiervoor genoemde repressieve handhaving geldt niet als u door de Belastingdienst als kwaadwillende wordt gezien. U bent kwaadwillend als u opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).
  • De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen: situaties waarin partijen evident buiten het wettelijk kader treden. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.
  • Daarbij kan worden gedacht aan situaties waarin sprake is van listigheid, valsheid of samenspanning en situaties die leiden tot ernstige concurrentievervalsing, economische of maatschappelijke ontwrichting of waarin het risico aanwezig is van uitbuiting.
  • Indien u als kwaadwillend wordt gezien, zal de Belastingdienst handhavend optreden. Dit betekent dat de Belastingdienst in geval van kwaadwillendheid correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen kan opleggen.

U kunt zich ook afvragen wat Wiebes’ beloftes waard zijn

Dat is de instructie die de Belastingdienst momenteel heeft, niet meer en niet minder. Dus als u straks dat briefje in de bus krijgt van staatssecretaris Wiebes, dan kunt u hem op zijn woord geloven. Maar u kunt zich ook afvragen wat zijn beloftes waard zijn in het licht van de feiten.

Want ja: opdrachtgevers hebben het afgelopen jaar misschien wel over-gereageerd op de onzekerheden die de wet DBA met zich meebracht. En ja, ook onder het geldende arbeidsrecht kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers vaker wel dan niet op basis van zelfstandigheid met elkaar samen werken.

U zult het ermee moeten doen

Maar nee: als u echt zekerheid had willen hebben, dan had u maar eerder uw lidmaatschap moeten opzeggen van VNO-NCW, MKB Nederland, Stichting ZZP Nederland, PZO-ZZP, FNV Zelfstandigen of Zelfstandigen Bouw, die nu krokodillentranen huilen maar die toen het erop aankwam de afschaffing van de VAR en de invoering van de modelovereenkomsten alleen maar hebben toegejuicht.

Dan hadden die belangenorganisaties misschien hun steun aan staatssecretaris Wiebes ingetrokken toen het nog niet te laat was. Nu zult u het ermee moeten doen.

Een gedachte over “U kunt staatssecretaris Wiebes op zijn woord geloven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *