Vakbond CNV wil ZZP’ers laten bloeden voor het salaris van zijn leden

Zelfstandigen zonder personeel moeten verplicht worden zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Vindt Maurice Limmen, de voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond.

Niet dat Limmen zo begaan is met het lot van de zzp’er, integendeel. Wat hij vooral wil – hij komt er openlijk voor uit – is hun arbeid duurder maken. In de hoop dat werkgevers weer liever gaan werken met mensen in loondienst. Een kansloos plan.

Limmen kwam met zijn idee (FD, 25/7/2016) naar aanleiding van een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar zouden de loonkosten in Nederland slechts met 0,6% zijn gestegen: de kleinste stijging sinds twintig jaar. De vakbondsbons legde meteen verband met een ander verschijnsel, dat de winsten van het bedrijfsleven wel stijgen maar dat werknemers daar weinig van terugzien op hun salarisstrookje.

“Minder, minder, minder zzp’ers!”

Met een ledenbestand dat is gedaald tot onder de 300.000 kan het Christelijk Nationaal Vakverbond in cao-onderhandelingen niet echt een vuist maken. Linksom (“Meer, meer, meer salaris”) gaat Limmen bij de werkgevers niks binnenhalen voor zijn leden. Dan moet het maar rechtsom, zal hij hebben gedacht: “Minder, minder, minder zzp’ers!”

Want die zzp’ers lopen op grote schaal onverzekerd rond en kunnen zich daardoor onder de kostprijs aanbieden op de arbeidsmarkt. Daarom huren werkgevers liever onderkruipers in dan dat ze banen creëren voor eerlijke mensen met een vakbondspasje.

Een Ton Heerts kon als voorzitter van de FNV gewoon tegen de PvdA zeggen dat ze die vermaledijde zzp’ers een kopje kleiner moesten maken. Dat kan Maurice Limmen als voorzitter van het CNV bij het CDA niet maken. Zo’n harde, confronterende benadering zou niet passen bij de traditie van die clubs.

Een fijn stukje sociale zekerheid

Daar heeft Limmen nu iets op gevonden. Hij doet gewoon alsof hij onbeschermde zzp’ers een handje gaat helpen met een fijn stukje sociale zekerheid. Daar moeten ze natuurlijk wel zelf de kosten van dragen, dat is niet meer dan billijk. Maar dan raken ze tenminste niet meteen aan de bedelstaf als hen wat overkomt en dan hoeven ze straks niet met belastinggeld uit de goot te worden houden.

Bijkomend voordeel, tenminste daar speculeert Limmen op, is dat zzp’ers er zo een stuk duurder op worden voor werkgevers. Want de premies die zzp’ers moeten gaan betalen voor die verzekering, zullen ze in hun tarieven gaan doorberekenen. Waardoor het voor werkgevers duurder zal worden om zzp’ers in te huren. Waardoor die werkgevers weer eerder mensen in loondienst zullen gaan nemen. Waardoor er schaarste aan werknemers zal ontstaan. Waardoor werkgevers wel hogere salarissen zullen moeten gaan bieden om hen aan zich te binden.

Marktwerking

Hoe christelijk-nationaal het is om te doen alsof je zzp’ers wilt helpen terwijl je hen eigenlijk een loer draait, dat laat ik even in het midden. Interessanter vind ik de vraag hoeveel kans van slagen het überhaupt heeft om op deze manier de salarissen van werknemers te willen opkrikken. Wat dat betreft valt er nog wel wat af te dingen op het plan van Limmen.

Natuurlijk zijn er zzp’ers die zich genoodzaakt voelen tegen minimale tarieven te werken. Net zoals er werknemers zijn die geen kans zien boven het wettelijk minimumloon uitkomen. Dat is geen keus, dat is marktwerking. Zullen die zzp’ers in staat zijn de extra kosten die zij moeten maken voor een verplichte verzekering door te berekenen aan hun opdrachtgevers? Weinig kans: als ze meer waard waren dan ze nu krijgen zouden ze nu ook al meer vragen èn krijgen.

Ondernemer die mensen nodig heeft, denkt aan andere dingen dan salaris

Maar stel dat de tarieven van zzp’ers wèl over de hele linie omhooggaan, zal dat dan voor opdrachtgevers een reden zijn om hen niet meer in te huren? Dat zou alleen maar gebeuren als het tarief de doorslaggevende factor was bij de keus om al dan niet met een zzp’er te werken. Maar dat is het niet. Dat denkt Limmen maar, omdat salaris nu eenmaal het eerste is waar een vakbond aan denkt.

Een ondernemer daarentegen die mensen nodig heeft, denkt aan veel meer en vooral aan heel andere dingen. Zoals aan de vraag of hij weer netjes van die extra medewerkers af kan als het onverhoopt tegenzit? Zo lang vast in dit land zo vast blijft als het is, blijft zelfs dure flex aantrekkelijker. En wat zou een verplichte verzekering gaan kosten? Pak hem beet, zeventig of tachtig euro per maand. Dat gaat het verschil niet maken.

Rad voor ogen

Het plan van Limmen gaat mank aan nog veel meer wrakke veronderstellingen, maar alleen al hierom maakt het geen schijn van kans. Althans, niet op een reëel effect op de arbeidsmarkt.

Misschien dat de leden van het Christelijk Nationaal Vakverbond zich een rad voor ogen laten draaien en bereid zijn te geloven dat hun belangen hiermee zijn gediend. Dat zou ik dan wel weer sneu vinden, want zij zijn ook maar eerlijke hardwerkende mensen. Net als zzp’ers.

 

 

 

3 gedachten over “Vakbond CNV wil ZZP’ers laten bloeden voor het salaris van zijn leden

 1. Theo

  Naar mijn mening richten te vakbonden zich teveel op de werkende in loondienst die ruime arbeidvoorwaarden moeten hebben en goed (lees: duur) betaald moeten worden. Maar de tijden zijn veranderd. Het lijkt wel of ze geen oog hebben voor de nieuwe werkelijkheid. Veel werkgevers/opdrachtgevers huren geen zzp’ers en andere tijdelijke krachten in omdat ze goedkoper zijn, maar omdat ze een tijdelijk “gat” in de personele bezetting kunnen opvangen of om specifieke expertise in huis te halen die ze zelf niet bezitten. De wereld gaat flexibiliseren en als ze daar niet op in kunnen of willen spelen staan ze binnenkort buitenspel. Vakbonden kijken te veel op korte termijn, te rechtlijnig en shoppen selectief in die aspecten van de arbeidsmarkt die hun goed gezind zijn en waarmee ze een zondebok kunnen aanwijzen.

  Reageren
 2. Dennis

  Een AOV voor een zzp’er in de bouw kost echt wel iets dan een paar tientjes per maand, doe maar keer factor vijf tot acht.

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Wat zo’n verplichte verzekering uiteindelijk gaat kosten is van veel factoren afhankelijk. De hoogte van de gewenste uitkering is belangrijk, maar ook de wachttijd voordat de uitkering begint. Ik ben ervan uitgegaan dat het CNV hier verwijst naar de volksverzekering die eerder door de AWVN is voorgesteld en door het CDA omarmd. Dus voor alle werkenden in Nederland. Norbert Bakker heeft eens op mijn verzoek uitgerekend wat die ongeveer zou gaan kosten. Hij kwam toen op zo’n zeventig euro per maand. Ik schreef erover voor Reporters Online. Check http://reportersonline.nl/zeventig-euro-per-maand-verplichte-verzekering-zzper-niks-aan/

   Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *