Veel kritiek op wet DBA, weinig kans op aanpassing

De nieuwe regels voor de inhuur van zzp’ers brengen een hoop ellende met zich mee. Verhalen daarover van opdrachtgevers, bemiddelaars en individuele zzp’ers waren er al in overvloed, maar dat bleef casuïstiek waar de politiek weinig mee kon.

Nu worden die signalen bevestigd door kwantitatief onderzoek waar wél algemene conclusies aan te verbinden zijn. Maar of daar ook wat mee gaat gebeuren? 

Uit onderzoek van ABU en Bovib bleek deze week dat tien procent van de opdrachtgevers als gevolg van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) domweg stopt met het inhuren van zzp’ers. Dertig procent twijfelt nog. Van de zzp’ers zelf zegt twintig procent al in de praktijk problemen te ervaren met het verkrijgen van opdrachten.

Al bijna 50.000 zzp’ers raakten opdrachten kwijt

De Intelligence Group en (attentie: reclame) ondergetekende berekenden dat sinds de invoering van de wet op 1 mei al bijna 50.000 zzp’ers een of meer opdrachten zijn kwijtgeraakt. Van hen kon minder dan de helft verder op basis van payrolling, als uitzendkracht of op een tijdelijk arbeidscontract. De meeste getroffen zzp’ers, 30.000 in getal, kwamen aan de kant te staan.

Twee serieuze onderzoeken die onafhankelijk van elkaar in dezelfde richting wijzen. Allebei leveren ze het beeld op van een markt die compleet in verwarring is, waar onzekerheid heerst over de manier waarop de overheid haar eigen regels toepast, en waar tienduizenden mensen op niks af worden belemmerd bij de uitoefening van hun beroep of bedrijf.

Een schrikbarende ontwikkeling, zeker als we weten dat de wet pas volgend jaar daadwerkelijk gehandhaafd gaat worden. Verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes geeft ondertussen geen krimp.

Nooit gedefinieerd wat een schijnzelfstandige is

Geconfronteerd met de uitkomsten van het onderzoek, stelt Wiebes slechts vast dat de nieuwe regels blijkbaar hard nodig waren én effect sorteren. Die 50.000 zzp’ers die nu in de knel komen, zijn volgens hem de ‘schijnzelfstandigen’ waar een kamermeerderheid tegen op wilde treden. Echte zelfstandigen zou geen strobreed in de weg worden gelegd.

Probleempje met die reactie is dat nooit is gedefinieerd wat een echte zelfstandige is en wat een schijnzelfstandige. Ook de wet DBA voorziet daar niet in. Er wordt niet eens gekeken of iemand zelfstandig ondernemer is of niet. Er wordt alleen gekeken naar het werk, naar afzonderlijke opdrachten.

Regel is dat werk in loondienst moet worden gedaan, tenzij opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen aantonen dat het ook anders mag. Zelfs dubbel en dwars bewezen ondernemerschap vormt geen uitzondering op die regel.

Politieke kwakzalverij

Uit politieke nood draait Wiebes het probleem en de oplossing nu maar om. De dokter heeft geen idee wat hoofdpijn is, weet niet wat er in zijn pillen zit en hoe ze werken, maar zegt: ‘Als het hiervan overgaat, dan was het blijkbaar hoofdpijn.’ Ik weet niet wat u daarvan vindt, maar ik noem dat kwakzalverij.

Ondertussen begint de Tweede Kamer wél het gevoel te krijgen dat er iets niet pluis is. Eerst waren het nog alleen D66 en het CDA die steeds indringender vragen stelden over de wet en over de rigide manier waarop de Belastingdienst omgaat met de zogenaamde ‘modelovereenkomsten’. Inmiddels zijn ook de PvdA en Wiebes’ eigen VVD wakker geworden. Samen hebben ze de staatssecretaris om een brief gevraagd over de kwestie, en daar zou dan snel een plenair debat over moeten plaatsvinden.

‘Zie de schade die de wet veroorzaakt maar weer eens goed te maken’

De kans dat er veel nieuws in zo’n kamerbrief staat, acht ik overigens klein. Eerder verwacht ik sussende geluiden, spijt over wellicht wat onhandige communicatie in het verleden, en toezeggingen van nog meer van hetzelfde.

En wat is de kans dat zo’n debat iets oplevert? Ook al niet groot, want de coalitie heeft zijn eigen bewindsleden wel met erger laten wegkomen. Bovendien: dat debat moet eerst nog maar eens geagendeerd worden, en vind daar maar eens een plekje voor in de drukke periode na Prinsjesdag.

Nee, tenzij er een politiek wonder gebeurt zitten we tot na de verkiezingen en de daarop volgende formatie met wat inmiddels iedereen behalve Wiebes en Asscher een gedrocht van een wet vindt.

Ondertussen loopt de schade alleen maar op, zowel aan de economie als aan de levens van de mensen die het betreft. Zie dat straks maar weer eens goed te maken, onder Rutte-3.

2 gedachten over “Veel kritiek op wet DBA, weinig kans op aanpassing

 1. Karl van der Horst

  Niets teveel of te weinig gezegd.
  Politiek moet een meegaand geluid laten horen terwijl het zelfstandigenbloed in Asschers en Wiebes afvoerputje loopt.

  Reageren
 2. Mark

  Ik zeg referendum onder degenen wie het betreft: opdrachtgevers en zzp-ers.
  Of moeten wij, ondernemend nederland, de druk niet eens gaan opvoeren?
  Nederland was ooit groot dankzij zijn ondernemerschap. Dat wordt steeds meer de kop ingedrukt. Nota bene nog wel door de vvd, een partij waarvan ik verwacht dat ze ondernemend Nederland begrijpen.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.