VNO-NCW en MKB Nederland, stop jullie steun aan Wiebes

Uit het bedrijfsleven komen steeds meer signalen dat de nieuwe regels voor de inhuur van zzp’ers hun doel voorbijschieten. Maar VNO-NCW en MKB Nederland blijven achter de wet DBA staan. Anders dan die andere steunpilaar van staatssecretaris Wiebes, Stichting ZZP Nederland. Die heeft onder druk van zijn achterban de handen ervan afgetrokken.

Deze week deed het kennisplatform ZipConomy verslag van een rondetafel over de wet DBA, met politici en managers. Die laatsten kwamen van twintig bedrijven die tot nu toe gewend waren grote aantallen zelfstandige kenniswerkers in te huren, vanwege hun capaciteiten en hun flexibiliteit. Na 1 mei 2017 zouden zij zich weleens genoodzaakt kunnen voelen daarvan af te zien, omdat de nieuwe regels (en vooral de uitleg daarvan door de Belastingdienst) te weinig houvast bieden.

Business onder druk

Geen wonder dat die bedrijven reparatiewerk van de politiek verwachten om de ergste nood te lenigen. Niet na de verkiezingen van maart 2017, maar nu. Daarnaast vragen zij het volgende kabinet te komen met een modernisering van het arbeidsrecht. Want dat is nooit ontworpen om het werken met zelfstandigen in goede banen te leiden, en daar is voor de toekomst grote behoefte aan.

De dag dat de Belastingdienst de nieuwe regels strikt gaat handhaven (1 mei 2017) nadert met rasse schreden. Volgens ZipConomy komt daardoor de business van al die bedrijven onder druk te staan. De hoogstnoodzakelijke expertise van zelfstandige kenniswerkers zou weleens in een keer kunnen wegvallen.

Op ZZP Nederland hoeft Wiebes al niet meer te rekenen

Een belangrijk argument van Wiebes om zijn wet erdoor te drukken, is van het begin af aan de steun geweest van de zzp-bonden en van de werkgeversorganisaties. Van de vier grote bonden (nou ja, groot: samen vertegenwoordigen ze nog geen tien procent van alle zzp’ers) was Stichting ZZP Nederland altijd de trouwste. Maar inmiddels zijn ze daar tot het inzicht gekomen dat de wet zich keert tegen hun eigen doelgroep. Op hen hoeft de staatssecretaris dus niet meer te rekenen.

Resteren de werkgeversorganisaties. Met zo veel gemor uit de eigen achterban zou je verwachten dat ook VNO-NCW en MKB Nederland hun steun aan de wet van Wiebes zouden intrekken. Vooralsnog is er echter niets dat daarop wijst.

‘Blijkbaar staan de bobo’s van de werkgeversorganisaties nog steeds dichter bij het Ministerie van Financiën dan bij ondernemend Nederland’

Op YouTube gaat een episch videootje rond waarop secretaris Wouter Brookman van VNO-NCW zijn leden probeert wijs te maken dat de drie modelovereenkomsten die hij samen met MKB Nederland en de Belastingdienst in elkaar heeft geknutseld, evenveel zekerheid bieden als vroeger de Verklaring Arbeidsrelatie.

Onafhankelijke fiscalisten en arbeidsjuristen waarschuwen juist dat zulke algemene modelovereenkomsten te vaag zijn en te onvolledig om erop te kunnen bouwen. Toch roept Brookman zijn leden op om vooral geen eigen, meer specifieke modelovereenkomsten te gaan opstellen. Want daarbij zouden die dommies alleen maar fouten maken, waardoor de Belastingdienst er niet mee akkoord kan gaan.

Blijkbaar staan de bobo’s van de werkgeversorganisaties nog steeds dichter bij het Ministerie van Financiën dan bij ondernemend Nederland. Het is de hoogste tijd dat zij zich realiseren wie hun boterham smeert, en dat zij net als het bestuur van ZZP Nederland hun steun aan Wiebes staken.

2 gedachten over “VNO-NCW en MKB Nederland, stop jullie steun aan Wiebes

 1. Karl van der Horst

  In zekere zin heeft Wouter wel gelijk want ook wij hebben als Bovib met toenemend koudwatervrees van de Belastingdienst te maken door krukken van varianten.
  Maar het meest gelijk heb jij Pierre: een massaal STOP dient met name vanuit partijen te gebeuren die belangen vertegenwoordigen. En wel NU.
  Overigens heb ik Wouter dat ook al een keer zien zeggen. Graag Herhaling.

  Reageren
 2. Karina M

  Niet te volgen, die video. Ik stopte definitief met luisteren toen ik dat enorme kantoor zag waar actief gewerkt wordt aan het kapotmaken van de freelancemarkt. Zei ik kantoor? Ik bedoelde hotellobby.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *