Wanneer ben je te oud voor een werkgever?

We worden geacht tot op steeds hogere leeftijd door te werken. Maar tot op welke leeftijd kunnen we dat en willen we dat? Is daar niet ook een grens aan? Valt daar iets zinnigs over te zeggen? Best wel, zolang we maar niet vergeten dat ieder mens uniek is. 

Oudere werknemers hebben veel dat in hun voordeel pleit. Ze brengen een schat aan ervaring mee, zijn geen jobhoppers, weten wat het is om werk en privé te combineren, zijn gemotiveerd tot op het bot, dragen bij aan veelzijdigheid en diversiteit op de werkvloer, en anders dan vaak wordt gedacht: ze verzuimen minder vaak dan jongeren (Ondernemen Met Personeel, 2014).

Voor werkgevers is er dus alle reden om zuinig te zijn op de oudere werknemer en om bij het vervullen van vacatures uitdrukkelijk ook naar die groep te kijken. Dat gebeurt gelukkig ook vaker dan we denken.

Stijgende arbeidsparticipatie

Het heet wel dat iemand van 45 al geen kans meer maakt op de arbeidsmarkt, maar de cijfers laten een ander beeld zien. De afgelopen tien jaar is het aantal werkende 60-plussers maar liefst verdubbeld (CBS, 2016).

Niets ten nadele van John de Wolf, mooi dat hij optreedt als ambassadeur van werkzoekende ouderen, maar hij loopt wel een auto aan te duwen die het uit zichzelf ook al doet.

Die stijgende arbeidsparticipatie van ouderen heeft een aantal oorzaken. We worden ouder dan vroeger en blijven daarbij langer fit, dus we kunnen ook tot op hogere leeftijd doorwerken. De AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd, dus we moeten ook wel. En: er worden allerlei maatregelen genomen die dat ondersteunen.

Er is steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en voor de factoren die daarop van invloed zijn. En niet te vergeten: werkgevers die een uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder in dienst nemen, komen in aanmerking voor een fikse korting op de sociale premies (UWV).

Gezondheid is allesbepalend

Natuurlijk zit er ook een rem op de groei van het aantal werkende ouderen. Dat ligt niet eens zo zeer aan de werkgevers als wel aan de werknemers. En dan met name aan hoe gezond die zijn.

Driekwart voelt zich kiplekker, verwacht zeker tot de 65 door te kunnen, en wil dat ook graag. Een kwart heeft het minder getroffen, zou ondanks dat misschien wel door willen werken, maar denkt zelfs de 63 niet te halen (CBS, 2017).

Belangrijk om daarbij te bedenken is dat er allerlei correlaties zijn tussen gezondheid, opleiding, beroep, en inkomen. Het duidelijkst is de invloed van het opleidingsniveau.

Mensen met alleen maar basisonderwijs moeten erop rekenen vanaf hun 50e allerlei klachten en kwalen te krijgen. Aan de andere kant van het spectrum mag iemand met hoger onderwijs (hbo of wo) maar liefst 20 gezonde jaren extra verwachten (CBS, 2008).

Ieder mens is uniek

Het blijf allemaal statistiek, ieder mens is uniek, en het ene werk is het andere niet. Maar het heeft er alle schijn van dat aan de onderkant van de arbeidsmarkt iemand van tussen de 50 en de 55 al oud kan zijn, terwijl aan de bovenkant de kans groot is dat zelfs iemand van tegen de 70 nog prima mee kan.

Ik mag dan zelf ZZP’er zijn en vooral van die wereld verstand hebben, ik spreek wel dagelijks werkgevers en werknemers. Als ik hun verhalen hoor, dan denk ik dat we het risico lopen om aan de onderkant mensen te overschatten en aan de bovenkant mensen te onderschatten. Geen van beide moeten we willen.

Oorspronkelijk geschreven als blog voor Brainnet Werkverkenners

4 gedachten over “Wanneer ben je te oud voor een werkgever?

 1. Michel ten Hoove

  Theoretisch geen speld tussen te krijgen. Toch is de praktijk stukken weerbarstiger. Mijn ervaring is dat oudere werknemers wel de eerste selectie doorstaan maar tijdens de opleidingsperiode makkelijk afgeserveerd worden op het niet snel genoeg snel en vaardig genoeg zijn. Lukt het binnen 1 a 1,5 maand niet op norm te presteren dan neemt men afscheid van je.

  Dat oudere werknemers langs de prestatiemeetlat van hun jongere evenknie gelegd worden kan er bij mij niet in. Zelfs als je minder snel bent compenseer je dat toch met andere pluspunten?

  Waarom bovendien oudere werknemers helemaal afschrijven als het niet lukt op norm te presteren? Waarom mag een oudere werknemer niet gewoon nog een waardevolle bijdrage leveren op 80 of 60 procent van de verwachte arbeidsproductiviteit?

  Meer maatwerk zodat ook de niet top presterende mensen hun waardevolle bijdrage mogen leveren lijkt mij wenselijk en bovendien win-win voor werknemers, werkgevers en de maatschappij in zijn totaliteit.

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Dank voor je reactie. Ik ben het met je eens hoor, en misschien ga ik nog wel verder: je moet ouderen beoordelen op wat ze wel kunnen ipv op wat ze niet kunnen, daar voegen ze iets toe, daar zit hun waarde, en wanneer dat je als werkgever niet oprecht interesseert dan ben je dom bezig. Vraagje: denk je dat door de premiekorting en de loonkostensubsidie werkgevers die het eigenlijk niet interesseert, momenteel toch worden verleid om ‘even’ een oudere in dienst te nemen en hem/haar dan net zo snel weer te lozen?

   Reageren
 2. Pingback: Wanneer ben je te oud voor een werkgever?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.