Wat 50PLUS, PVV, D66 en de Piratenpartij in petto hebben voor de ZZP’er

Het parlementaire jaar moet nog beginnen, maar de eerste politieke partijen hebben hun programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 al gepubliceerd.

Deze week: wat 50PLUS, de PVV, D66 en de Piratenpartij in petto hebben voor de zelfstandigen zonder personeel.

rood potloodDe eerste partij die met zijn verkiezingsprogramma naar buiten kwam, was 50PLUS. Van beoogd lijsttrekker Henk Krol is bekend dat hij zich ernstig zorgen maakt over het lot van de bijna honderdduizend oudere zzp’ers die vaak maar een paar uur per week betaald werk hebben. In het programma is van de zorgen van Krol echter weinig terug te vinden.

50PLUS: pensioenfonds voor ondernemers

Het MKB en het toenemend aantal “zelfstandigen zonder bedrijf” (sic) zijn voor 50PLUS de basis van onze economie. Deze ondernemende mensen verdienen meer steun, bescherming en hulp van de overheid. Bijvoorbeeld in de vorm van “een pensioenfonds voor ondernemers”.

PVV: “Enzovoort”

Vervolgens kwam de PVV met zijn A4-tje. De zzp’er komt daarin niet expliciet aan de orde. Mogelijk heeft lijsttrekker Geert Wilders die begrepen onder het “enzovoort” waar volgens punt 7 geen belastinggeld meer naartoe mag.

D66: toeslag voor werknemers

Als het gaat om het aantal woorden dat partijen vuilmaken aan zzp’ers heeft D66 meteen de kop genomen. Dat waren de sociaal-liberalen wel aan hun stand verplicht, na de ijver die fractiespecialist Steven van Weyenberg deze kabinetsperiode aan de dag heeft gelegd.

ZZP’ers moeten vooral de ruimte krijgen om hun bijdrage te leveren aan onze economie, vindt D66. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties die voor zo veel onrust blijkt te zorgen, moet daarom worden ingetrokken. In plaats daarvan moet de Verklaring Arbeidsrelatie terugkomen, in een vereenvoudigde vorm die beter te handhaven valt.

De zelfstandigenaftrek mag blijven van D66, maar om prijsconcurrentie met werknemers te voorkomen moeten die een toeslag krijgen. Verder is de partij voor een soort nationaal scholingsfonds, waar ook zzp’ers “vouchers” voor zouden moeten krijgen.

Piratenpartij: minimumloon en verplicht pensioen 

Als laatste van de kopgroep kwam de Piratenpartij over de finish met een concept-paragraaf over zzp’ers.

Lijsttrekker Ancilla van de Leest heeft bij haar aantreden verklaard dat er in elk geval een hoop bureaucratie moet worden opgeruimd voor zzp’ers. Uit haar achterban komt nu echter het voorstel om niet alleen een wettelijk minimumloon in te voeren maar ook een verplicht pensioen. Daar kan zij onmogelijk vrolijk van zijn geworden.

Ik wens u alvast veel wijsheid toe bij het bepalen van uw keus, in de aanloop naar de verkiezingen. Dat zal ik de komende maanden nog wel een paar keer moeten doen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.