Wat nou, pensioen-experimenten op zzp’ers? Praat gewoon met ze!

Twee professors willen op zzp’ers gaan experimenteren met een verplicht pensioen en een opt-out. Zijn het soms ratten of zo, dat je er proeven op moet doen in plaats van gewoon met hen te praten?

‘Veertig procent van de zzp’ers stevent op een pensioentekort af, bij een benchmark van zeventig procent van het huidige bruto-inkomen.’

Die versleten mantra heffen twee pensioenprofessors deze maand maar weer eens aan in het blad Economisch Statistische Berichten. Om vervolgens een pleidooi te houden voor een gedragseconomisch experiment met een verplicht pensioen en een opt-out-regeling.

Netto/netto

Een van die twee pensioenprofessors schreef een half jaar geleden nog mee aan een rapport van Netspar waarin niet bruto met bruto werd vergeleken maar netto met netto. Daar kwam toen een veel positiever beeld uit naar voren.

Als zelfstandigen stoppen met werken houden ze gemiddeld maar liefst 96% over van hun netto-inkomen. Andere groepen in de samenleving moeten het met heel veel minder doen.

Nu even niet

Maar dat gegeven kwam de pensioenprofessors nu even niet gelegen. Want waarom zou je nog op zoek gaan naar ‘een bepaalde sector waar grote problemen lijken te zijn met uitstelgedrag’ als niets erop wijst dat zo’n sector überhaupt bestaat?

En waarom zou je nog een experiment gaan opzetten met een verplicht pensioen als je eigen onderzoek de bodem daaronder vandaan graaft?

Schetenwappelijk

Schetenwappelijk is het plan van de pensioenprofessors vast heel verantwoord. En Den Haag zal er zeker oren naar hebben. Dus carrièreladdergewijs zullen ze er ongetwijfeld verder mee komen.

Maar come on: experimenteren, op zzp’ers, om te kijken hoe ze op de ene stimulus reageren en hoe op de andere? Alsof het ratten zijn en geen mensen aan wie je gewoon kunt vragen waar ze behoefte aan hebben?

ZZP-virus

Laat die pensioenprofessors eens uit hun laboratorium komen. Laat ze eens de straat op gaan en een paar zzp’ers aanschieten.

Wat stellen die zich zelf voor bij hun oude dag? Wat denken ze tegen die tijd nodig te hebben? In hoeverre kunnen ze daar zelf voor zorgen? Waar hebben ze een steuntje bij nodig? Aan wie vertrouwen ze dat toe en aan wie niet?

Van zo’n ontmoeting met echte mensen zal zelfs een pensioenprofessor geen enge ziekte oplopen. Of het moest het zzp-virus zijn.

Deze tekst werd oorspronkelijk geschreven als column voor Quote 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *