Wiebes, red de zzp’er en laat de Belastingdienst zich aan de wet houden!

De pogingen van PvdA en VVD om de zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’ terug te dringen, zijn uitgelopen op een faliekante mislukking. Wat nu?

Bekende sluiproutes worden door de wet DBA niet afgesloten, nieuwe worden geopend. Foute opdrachtgevers kunnen hun praktijken ongehinderd voortzetten, goeie moeten zich in bochten wringen om modelovereenkomsten goedgekeurd te krijgen die nog steeds geen zekerheid geven. ‘Gedwongen zelfstandigen’ krijgen geen baan, mensen die bewust voor het ondernemerschap hebben gekozen belanden in de bijstand.

Van al deze problemen is het laatste het meest urgent, omdat het tienduizenden huishoudens in hun bestaan bedreigt. Hoe zorgen we ervoor dat goedwillende opdrachtgevers weer zaken durven te doen met echte zelfstandigen, zonder dat ze problemen hoeven te vrezen met de Belastingdienst?

‘Herijking’ arbeidsrecht gaat te lang duren

Aan tafel bij informateur Schippers heeft men de kaarten gezet op een onderzoek naar de begrippen ‘gezag’ en ‘persoonlijke arbeid’ in het arbeidsrecht. Die zouden zo verouderd zijn dat ze de inhuur van moderne zelfstandige professionals in de weg staan.

Helaas is zo’n ‘herijking’ een taai en langdurig proces, terwijl nu al bijna honderdduizend zzp’ers opdrachten kwijtraken.

Is die omweg via een herziening van het arbeidsrecht eigenlijk nodig? Welnee, zeggen twee gerenommeerde advocaten-fiscalisten deze week in het Weekblad voor Fiscaal Recht.

Niet de wet het probleem maar de Belastingdienst

Volgens Boris Emmerig en Tom Zondag van Holla Advocaten mankeert er aan het arbeidsrecht als zodanig helemaal niks. Wat wèl voor problemen zorgt, is de bekrompen manier waarop de Belastingdienst de wet uitlegt.

De fiscus wil alleen maar drie vinkjes zetten: wordt er loon betaald, is er sprake van persoonlijk te verrichten arbeid, wordt er gewerkt onder gezag? Het arbeidsrecht kijkt veel meer ‘holistisch’ naar alle relevante factoren en doet daarmee veel meer recht aan de werkelijkheid.

Echt weer aan het werk

Wiebes hoeft alleen maar zijn ambtenaren opdracht te geven om de hele wet te volgen inclusief de jurisprudentie, schrijven Emmerig en Zondag. Dan is de angel er al uit en kan iedereen echt weer aan het werk.

Geen opdrachtgevers en opdrachtnemers meer die worden gedwongen om zaken te doen via uitzendbureaus en payrollers. Geen dubieuze constructies meer met BV’tjes waarin schijnzelfstandigen worden omgekat tot schijnwerknemers. En geen ondernemers meer die onnodig de vernederende gang naar het bijstandsloket moeten maken.

Leuker kunnen we het niet maken, simpeler wel.

Dit blog werd eerder door Quote gepubliceerd als column.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.