Wiebes, stop met dat struisvogelgedrag!

De nieuwe regels voor de inhuur van zzp’ers waren nog amper wet, of ze bleken al perverse effecten hebben. Het is de vraag hoe lang staatssecretaris Wiebes zijn struisvogelgedrag nog kan blijven volhouden.

Het idee van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties was dat alleen echte ondernemers nog op basis van zelfstandigheid zouden kunnen werken, en dat schijnzelfstandigen een reguliere baan aangeboden zouden krijgen. Iedereen die de markt een beetje kent, voelde op zijn klompen aan dat het zo niet zou gaan werken. Net zomin als flexkrachten na twee jaar een vaste baan zouden krijgen door de Wet Werk en Zekerheid.

Schijnzekerheid

De VAR-verklaring die opdrachtgevers de afgelopen jaren vooraf zekerheid heeft gegeven of zij veilig met een zzp’er konden werken, is komen te vervallen. In plaats daarvan zijn modelovereenkomsten gekomen die per definitie slechts schijnzekerheid bieden.

Voor het definitieve oordeel over de aard van de arbeidsrelatie (dienstbetrekking of zelfstandigheid) zijn opdrachtgevers nu weer met huid en haar overgeleverd aan de grillen van de Belastingdienst. Ook bedrijven die altijd naar volle tevredenheid met zzp’ers hebben gewerkt, zijn het riskant gaan vinden om daarmee door te gaan.

Zakelijk instinct

Die opstelling van het bedrijfsleven is geen kwestie van bangigheid of van dommigheid die met nog een keer uitleggen kan worden opgelost, zoals staatssecretaris Wiebes graag mag suggereren. Het geeft juist blijk van een gezond zakelijk instinct en van een scherp inzicht in de mankementen van de nieuwe regels.

Ik kan het individuele opdrachtgevers niet kwalijk nemen als ze ervoor kiezen om zzp’ers alleen nog maar in te huren via intermediairs die tegen betaling het werkgeversrisico overnemen, zoals payrollers dat doen. Of als ze in plaats van zzp’ers liever uitzendkrachten inhuren.

Vreugdedansjes

Wiebes ontkende afgelopen week nog tegenover de Tweede Kamer dat de afschaffing van de VAR dit soort constructies vanzelfsprekender zou maken. Toch is dat wat we nu op grote schaal zien gebeuren. De uitzenders en de payrollers doen prima zaken, en hebben moeite om geen al te opzichtige vreugdedansjes te maken.

Detacheerder Brunel moest deze week teleurstellende resultaten rapporteren uit zijn wereldwijde business: op alle markten waren omzet en winst teruggelopen behalve… in Nederland. Daar was juist sprake van een opmerkelijke groei. Een beter bewijs voor de perverse effecten van de Wet DBA en de modelovereenkomsten is er niet.

Dwaling

Het is de vraag hoe lang staatssecretaris Wiebes zijn struisvogelgedrag kan blijven volhouden. Natuurlijk heeft zijn VVD veel geïnvesteerd in de coalitie met de PvdA, en natuurlijk heeft hij zelf op Financiën veel gedaan voor zijn collega Asscher op Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het zal niet makkelijk zijn om van deze dwaling terug te komen. Maar om daar nu willens en wetens het zelfstandig ondernemerschap aan op te offeren?

Deze column werd oorspronkelijk geschreven voor Quote

6 gedachten over “Wiebes, stop met dat struisvogelgedrag!

 1. Dj van der Sar

  En het gevolg is dat ik als zzp-er met 2 minigravers nu niet meer bij de grote aannemers terecht kan vandaag weer te horen gekregen dat ze per 1 juni ophouden met alle zzp-ers en met mij nog 80 anderen .
  Weer een maatregel die volkomen averechts werkt van dit fantastische kabinet

  Reageren
 2. Gerd Heijmans

  Lijkt nergens op geinvesteerd in eigen machines, wordt zomaar aan de kant gezet. Eigen machines en geen ondernemer..? Zijn de bedrijven wel ondernemend genoeg?
  De managers van bedrijven zouden eigenlijk het goede voorbeeld geven en laten zien wat ondernemen is. Niet weg kruipen nu er een nieuwe wet DBA is. Stoppen met inhuren is een paniek reactie en slechts een oplossing voor de korte termijn. Door de wijziging van var naar dba zijn de managers van bedrijven onzeker geworden, geef ze wat tijd om te wennen…. Zodra de bedrijven niet meer aan gekwalificeerd personeel kunnen komen zullen ze gewoon weer gebruik maken van zzp/freelancers. Tegen die tijd zijn ze gewend aan de nieuwe contractvormen en werkwijze. Met ze bedoel ik managers van bedrijven en freelancers/zzp’ers. Binnenkort komen wij met een hulpmiddel die hen helpt te ondernemen en deze vast te leggen. Een onderdeel hiervan is het gebruik van o.a. werkplek.
  Men kan hieruit een rapportage generen die bedrijven kunnen inzien.

  Download de uitgebreide White Paper op Tenderplace.
  http://goo.gl/xrykeP
  Om in te loggen gebruik pincode: 10337

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Dank je wel, Gerd. Heel interessant. Toch een vraagje. Je kunt in zo’n dossier dus de bewijzen vastleggen dat je ondernemer bent. Maar als ik het goed begrijp beoordeelt de Belastingdienst onder de Wet DBA de zelfstandigheid van je arbeidsrelatie, en niet die van jou als persoon. Hoe ga je daarmee om, dan?

   Reageren
 3. Karin

  Helaas zijn er velen in het verleden in het zelfstandigenschap gedwongen. Dat moet aangepakt worden! Wel is het jammer dat ik, die er wel zelf voor kiest, nu in de problemen kom. Er zijn al opdrachtgevers die eisen dat je je eigen werkplek regelt of dat je niet bij reguliere werkoverleggen mag aansluiten. Alles om aan te tonen dat je gene ‘regulier’ werk doet Net als DJ hierboven, heb ik mijn eigen ‘materieel’ (in mijn geval auto, telefoon, laptop).
  Volgens mij moet de staatssecretaris niet allerlei wetten optuigen, maar zorgen dat arbeid flexibeler wordt gemaakt zonder dat ten koste gaat van de werkgelegenheid:
  Werkgevers willen immers flexibiliteit, arbeid is nu eenmaal het duurste productiemiddel.
  Als zelfstandige is dit waar mijn marktwaarde vandaan komt, tijdelijk behoefte aan specifieke kennis. Als uitzendkracht of tijdelijke medewerker werken levert me niets op: ik verdien net zoveel (of minder!) dan vaste medewerkers (zowel salaris, als secundaire voorwaarden of bijv. vergoeding opleidingen). Als ZZP-er kan ik wat meer vragen, opdrachtgever hoeft alleen een factuur te betalen (geen verdere rompslomp) en ik heb tussen opdrachten door de middelen om mezelf te verbeteren d.m.v. trainingen.
  Volgens mij moeten tijdelijke krachten op z’n minst meer verdienen dan vaste werknemers, zeg 15 tot 20%. Voor werkgevers een mooie impuls om veel duidelijker te kiezen voor flexers (en dan dus geen maximaal keer verleningen oid). Deze flexbonus kan dan apart worden gezet en worden gebruikt voor zaken als opleiding, pensioen, aankoop huis/verbouwing of om wat extra te hebben bovenop een uitkering als je tijdelijk niet werkt. Kijk, dan wordt het interessant om als flexwerker aan de slag te gaan.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *