Woede over Deliveroo? Gewoon de kift !

Vakbonders en politiekers winden zich mateloos op over Deliveroo. De maaltijdbezorger wil liever met zelfstandigen werken dan met mensen in loondienst. Kan dat, mag dat? Dat is aan de rechter.

Waar komt dan toch die machteloze woede vandaan waarmee er op wordt gereageerd? Dat is gewoon de kift, van clubs die niet de toekomst hebben maar alleen het verleden.Ik woon ver weg in de provincie. De enige maaltijdbezorger hier is Gait. Eigenlijk heet’ie Gerrit, maar hier maken ze daar Gait van. Gait heeft pukkels en hij rijdt op een Zundapp die nog van zijn vader is geweest.

Gait werkt voor Pizza Piet. Die zit vier kilometer verderop in een troosteloos winkelcentrum, naast Friet van Frits. Tegen de tijd dat Gait de brommerd heeft aangetrapt, is de pizza van Piet al bijna koud. Laat staan als hij na een barre tocht dwars door de weilanden eindelijk bij mijn home annex office arriveert.

De zegen van Lodewijk Asscher

Gait heeft een vaste baan, bij Pizza Piet. Hij beurt elke maand anderhalf keer het cao-loon, is op kosten van Piet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, en zelfs als hij mijn pizza onderweg stiekem aflevert bij een van de vele zuipketen waar hij langs komt kan hij niet worden ontslagen tenzij met een transitievergoeding van hier tot Antalya.

Ook in de provincie is dat niet meer van deze tijd –  maar het heeft wel de zegen van Lodewijk Asscher van de PvdA, van Maurice Limmen van het CNV en van Maarten Post van ZZP Nederland.

Als de stadmens trek krijgt

Hoe anders gaat dat in de grote stad. Daar sterft het van de koeriers – heb ik mij laten vertellen. Die heten geen Gerrit laat staan Gait maar gaan door het leven als Jean Marc, Daaf of Aurora. Die hebben geen pukkels maar hipsterbaarden en ze rijden niet op een ouwe Zundapp maar op een smarte city bike.

Als de stadsmens trek krijgt, hoeft hij niet Pizza Piet te bellen en op Gait te gaan zitten wachten. Nee, dan pakt-ie zijn mobiel, opent de app van Deliveroo, klikt het plaatje aan van de Bitterbal Service, en vijf minuten later staat Jean Marc op de stoep of Daaf of Aurora – met bitterballen die nog steeds gloepend heet zijn in hun bakje van smetteloos polystyreen.

Een machtige innovatie

Dat Deliveroo lijkt me een machtige innovatie. Wij in de provincie kunnen daar alleen maar van dromen. Het enige probleem is dat de manier waarop die bitterballen tot de grotestadsmens komen niet de zegen heeft van Lodewijk Asscher van de PvdA, Maurice Limmen van het CNV en Maarten Post van ZZP Nederland – en de manier waarop Gait mijn koude pizza aflevert wel.

Want Jean Marc, Daaf en Aurora hebben geen vaste baan, beuren niet gegarandeerd elke maand anderhalf keer het cao-loon, en zijn niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Want ze werken op overeenkomst van opdracht, en dan heb je dat allemaal niet.

Bitterballen rijden

Niet dat het Jean Marc, Daaf en Aurora wat kan bommen dat ze geen vaste baan hebben. Want ze rijden gewoon lekker een paar uur per week bitterballen en volgen ondertussen een pretstudie waar ze later dankzij hun netwerk toch een topbaan mee krijgen.

Dan beuren ze elke maand anderhalf keer het cao-loon, zijn ze op kosten van de baas verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, en kunnen ze zelfs als ze elke ochtend brak op kantoor komen niet worden ontslagen tenzij met een transitievergoeding van hier tot San Blas.

Welhaast wellustig

Toch (of juist daarom) stonden deze week de media bol van de woede-uitbarstingen van mensen Lodewijk Asscher van de PvdA, Maurice Limmen van het CNV, Maarten Post van ZZP Nederland ‘e tutti quanti’ – zoals Pizza Piet zegt want dat is een echte Italiaan.

Asscher noemde de manier waarop Deliveroo zijn arbeidsrelatie met Jean Marc, Daaf en Aurora vormgeeft ‘asociaal’. Post vond het een ‘onvervalste en vooropgezette draaideurconstructie’. Limmen had het over ‘een triest verdienmodel’.

‘Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen’ – uit de mond van de christelijk-nationale vakbondsleider klonk het welhaast wellustig.

Verontwaardigde bombast

Hier in de provincie moesten wij een beetje lachen om die rood aanlopende koppen en overslaande stemmen. Als Jean Marc, Daaf en Aurora hun werk niet mogen blijven doen op overeenkomst van opdracht en alsnog in loondienst moeten, dan hoort Deliveroo dat wel van de rechter.

Want stel het onwaarschijnlijke geval dat het arbeidsrechtelijk echt niet in de haak is, dan zal de Belastingdienst gauw genoeg een proces aanspannen. Daar heeft Dorknoper de verontwaardigde bombast van partij- en vakbondsleiders niet voor nodig.

Vanwaar dan toch dat ongeremde vertoon van machteloze woede? Volgens ons in de provincie zijn de Asschers en de Limmens en de Posten gewoon een beetje jaloers op de Jean Marcs, de Daafs en de Aurora’s uit de grote stad. Het is de kift, dat die de toekomst hebben en zij alleen maar het verleden. Want zelfs onze Gait heeft geen vakbondspasje meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.