Zelfstandige, kom op voor je pensioen!

Iedere Nederlander is verplicht verzekerd voor de aow, en werknemers zijn bijna allemaal verplicht aangesloten bij een pensioenfonds. Alleen zelfstandigen hebben nog iets te kiezen. Maar die vrijheid wordt aan alle kanten bedreigd. Wakker worden!

Van alle 17 miljoen Nederlanders hebben alleen de 1,2 miljoen zelfstandigen met en zonder personeel de kans om zelf iets te regelen voor hun pensioen. Tenminste: nu nog wel. Want als ze niet oppassen, hebben ook zij over een paar jaar niks meer te kiezen.

De minister van Financiën en zijn collega van Sociale Zaken hebben nachtmerries over zelfstandigen die op hun 67e allemaal bijstand nodig gaan hebben om hun aow’tje aan te vullen.

Op die irrationele angst spelen het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie in met adviezen om zelfstandigen naar de pensioenfondsen van werknemers te dringen.

Voor de vakbonden zou dat een mooi presentje zijn, want daardoor kunnen ze de kaspositie van hun fondsen verbeteren zonder dat hun eigen achterban er een veer voor hoeft te laten.

Echte zelfstandigen huiveren bij de gedachte om in het keurslijf van een pensioenfonds te worden gedwongen. Valt daar wat tegen te doen? Ja, daar valt wat tegen te doen.

 • Mocht je lid zijn van een vakbond die je in een pensioenfonds wil hebben of van een politieke partij die dat steunt, vraag je dan eens af of je daar wel goed zit.
 • Zelfstandigen die nu al verplicht zijn zich bij een pensioenfonds aan te sluiten, zoals de schilders, stappen naar de rechter om dat aan te vechten. Sluit je bij hen aan of steun hen.
 • Volg initiatieven als de Werkvereniging of het AVV. Die ontwikkelen ideeën over hoe het beter kan. Niet van bovenaf maar van onderop, door werkenden zelf. Als het je bevalt wat je ziet, denk dan met hen mee.
 • En: er zijn ondernemende alternatieven voor een pensioenfonds, die wél uitgaan van je eigen verantwoordelijkheid. Denk aan een BrightPensioen en een We Are Sure. Als je voor jezelf iets wilt regelen, verdiep je daar dan in.

Deze column werd oorspronkelijk geschreven voor Quote. Foto: neosiam via Pexels

3 gedachten over “Zelfstandige, kom op voor je pensioen!

 1. henk van der schaft

  Geachte heer Spanninks, ik begrijp de door u gestelde “vrijheid” voor het kiezen van pensioenopbouw voor zelfstandigen. Echte vrijheid is er natuurlijk niet omdat zelfstandigen niet in pijler 2 mee kunnen, behalve de schilders en afbouw. Ik ben wel benieuwd waarom u nooit een vergelijking laat zien van de opbrengsten van de door u voorgestelde oudedagsvoorzieningen en de verplichte pensioenregelingen. Immers voor de zelfstandigen gaat het niet alleen om wat het kost, maar vooral wat je met je ingelegde geld dan terug krijgt als je met pensioen wilt gaan.

  Met vriendelijke groeten,
  Henk van der Schaft
  projectleider zelfstandigen FNV

  Reageren
 2. vd Ende

  – AOW is geen verzekering maar een onderdeel van het sociale stelsel.
  – Pensioen wordt niet alleen opgebouwd bij pensioenfondsen maar ook bij (pensioen)verzekeraars.
  – Constructies als BrightPensioen zijn leuk als je veel rendement op je vermogen haalt en de levensverwachting niet te veel stijgt. Helaas is het zo dat je niet zonder risico een hoger rendement kunt behalen. Hoe hoger gewenst rendement hoe meer risico je moet nemen.
  (there is no free lunch). Als dat niet lukt over de periode dat jij belegt dan is er ook geen buffer meer. En dus ook niemand die dit opvangt.
  Dat is dan de ideale vrijheid ????

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.