Zou u stoppen als u een miljoen won? Stomme vraag!

Ze zeggen weleens dat stomme vragen niet bestaan. Maar dat valt nog best mee. Van de week kwam er weer eentje langs.

Een verzekeraar had het idee opgevat om zich eens wat meer in zijn klanten te verdiepen, met name in de mkb-ondernemers en de zzp’ers onder hen. “Waar komt u vandaan? Waar bent u naartoe op weg? Wat drijft u? En, by the way, wist u dat wij een fantastische aansprakelijkheidsverzekering in de aanbieding hebben?”

De hamvraag in dit geval, aan die mkb-ondernemers en aan die zzp’ers, was: “Stel dat u een miljoen zou winnen in de staatsloterij, zou u dan stoppen met werken?” Wat me niet verbaasde was de uitkomst:

  • slechts eens op de tien zou nog dezelfde dag de pijp aan Maarten geven
  • een op de drie zou niet helemaal stoppen maar wel minder uren gaan maken, en
  • een op de vijf zou het prijzengeld juist gebruiken om zijn of haar bedrijf op een hoger plan te brengen

Alleen al het idee…

Wat me wel verbaasde was de vraag zelf. Alleen al het idee van stoppen met werken omdat je een zak met geld krijgt… Als je dat nou vraagt aan een stratenmaker met een versleten rug of aan een leraar met een semipermanente burn-out: soit.

Maar aan een ondernemer? Dan moet je zelf haast wel zo iemand zijn die niks anders heeft om met zijn collega’s over te praten dan: “Hoe lang moet jij nog?”

Het vuur vanbinnen

Het vuur vanbinnen, de drang om daar wat mee te doen, de ups als anderen daar blij van worden, de downs als er niemand op lijkt te zitten wachten, de discipline om van die ervaring te leren, de voldoening als het dan wel lukt, de daar onmiddellijk op volgende impuls om ook nog wat anders te proberen – al die emoties waar de ondernemer aan verslaafd is, zijn deze verzekeraar blijkbaar te enen male vreemd.

Goed dat er verzekeraars zijn

Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Niet iedereen heeft het in zich om ondernemer te worden. Met werken omdat er brood op de plank moet, is niks mis. En dat kan prima als stratenmaker en als leraar. Of in dit geval: als verzekeraar.

Goed zelfs, dat er verzekeraars zijn. Wie zou anders stomme vragen aan ondernemers moeten stellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.