Uw ZZP-expert gaat met pensioen

Dit jaar word ik 65. Dan heb ik er meer dan 45 jaar betaald werk op zitten. Dat vind ik een mooi moment om het wat kalmer aan te gaan doen en te stoppen als 24/7 ZZP-expert. Geen dagelijkse berichten meer daarover op social media, geen blogs, geen interviews, geen advieswerk. Dat zal even wennen zijn.

Portretfoto van Pierre Spaninks door Mirjam van der LindenMijn betrokkenheid bij het ZZP-dossier gaat terug tot 2005, toen ik bestuurslid werd van de FreeLancers Associatie. Sindsdien heb ik de markt zien veranderen, heb ik bewindslieden zien gaan en zien komen, en heb ik het klimaat zien omslaan. Ik heb er 15 jaar lang van alles van gevonden en er van alles over gezegd, tot vreugde van de een en tot ergernis van de ander. Het zoet neem ik mee, het zuur laat ik achter me.

Qua betaald werk pak ik weer op wat ik deed voordat ik fulltime ZZP-expert werd: managementboeken bespreken, auteurs interviewen, columns schrijven (met wat grotere afstand tot de actualiteit), teksten redigeren waar iets van afhangt, en hier en daar wat communicatieadvies geven. Voor een aantal oude trouwe klanten, misschien voor een paar nieuwe, en maximaal twee dagen per week.

Daarnaast blijf ik de Werkvereniging steunen. Daar heb ik een breder kader gevonden waar mijn verhaal over zelfstandig ondernemerschap in past, en een aantal fantastische collega’s met wie het fijn samenwerken is, voor een doel waar ik achter sta.

De tijd die vrijkomt hoop ik te besteden aan dingen waar ik de afgelopen jaren niet of te weinig aan toe ben gekomen. Zoals mijn belangstelling voor archeologie, en mijn wens om Spaans te leren.

Komt er nog een boek? Ja, er is een bundel in de maak met blogs uit de afgelopen jaren. Voorlopige titel: Werkendeweg. Geplande verschijningsdatum: 11 mei. Op die dag vindt ook het Festival voor Modern Werkenden plaats, bij Seats2Meet in Utrecht. Daar houd ik nog één keer een praatje over al het gedoe rond ZZP, met een blik op het verleden en een blik op de toekomst, met veel zorgen en ook een sprankje hoop. En met een borrel.

Houd de aankondigingen in de gaten, zeg ik, en dat het u maar goed mag gaan. Salud, amor, y pesetas!

 

 

 

5 gedachten over “Uw ZZP-expert gaat met pensioen

 1. Karen Romme

  Mooie beslissing en een mooi voorbeeld van een zelfstandig ondernemer die vroeger minder kan gaan werken dan de huidige generatie werknemers. ;o)
  Veel succes en plezier gewenst met genieten met je welverdiende toekomstige leven.

  Reageren
 2. Karina Meerman

  Ooooo wat ga ik je vileine en informatieve tweets missen. Dank je wel voor al jouw inzet voor de Zzper. De FLA… I remember it well. #nostalgischezucht

  Ik zet 11 mei in d’agenda.

  Reageren
 3. Harry Korver

  Dag Pierre, bijna met pensioen, want twee dagen worden er al snel drie en dan kom je toch nog aan het urencriterium… Dank je wel voor je inspanningen, het blijven hameren op feiten in plaats van het feitenvrij innemen van standpunten. Maar ja, kennis…
  Ik blijf voor de tandartsen cs nog wel even duwen en trekken!
  Het ga je goed!
  Harry Korver

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.