ZZP’er, verspil je tijd niet aan de OndernemersCheck

Kun je blijven werken als zzp’er op basis van een overeenkomst van opdracht, of ziet de Belastingdienst je na 1 mei als een verkapte werknemer?

Als handig hulpmiddel om op die vraag antwoord te krijgen, kondigde de fiscus afgelopen weken op allerlei plekken de online OndernemersCheck aan. Ik testte hem – en het resultaat viel me niet mee.

Het grootste probleem van de OndernemersCheck is dat hij helemaal geen antwoord geeft op die vraag waar iedereen mee zit. Het enige waar hij wel wat over zegt, is of je kans maakt om aangifte inkomstenbelasting te mogen doen als ondernemer in plaats van als particulier. En dat is toch echt wat anders.

Na 1 mei moet je als zelfstandige werken om ondernemer te zijn

Onder het VAR-regime was de vraag naar ondernemerschap redelijk cruciaal voor iemand die als zzp’er wilde werken, maar na 1 mei onder de Wet DBA komt hij pas op de tweede plaats. Want moest je tot nu toe ondernemer zijn om als zelfstandige te mogen werken, straks is het andersom en moet je als zelfstandige werken om ondernemer te zijn.

Zowel achter de vraag naar zelfstandigheid als achter die naar ondernemerschap gaan allerlei wetten en regels schuil, en decennia aan jurisprudentie. De OndernemersCheck reduceert dat alles tot twintig simpele vragen. Die deels gaan over zelfstandigheid en deels over ondernemerschap.

Om zelfstandigheid te beoordelen, moeten er in het echt heel wat meer vinkjes worden gezet. En belangrijkere ook. Om te beginnen: is er sprake van een arbeidsovereenkomst, en zo nee, moet er dan misschien een fictief dienstverband worden verondersteld? Daar gaat de OndernemersCheck helemaal aan voorbij.

“Bel liever een klant en haal een opdracht binnen”

Het handige hulpmiddel dat ons werd beloofd, blijkt niet meer te zijn dan een Jip-en-Janneke versie van iets wat zo gecompliceerd ligt dat je er tot aan de Hoge Raad over kunt procederen. Het is niet voor niets dat de uitslag niet op naam is gesteld, niet gedateerd, en niet ondertekend namens de fiscus.

Aan deze OndernemersCheck kun je als zzp’er geen enkele zekerheid ontlenen en geen enkel recht. Verspil je tijd er niet aan. Bel liever een klant en haal een leuke nieuwe opdracht binnen. Daar heb je veel meer aan.

2 gedachten over “ZZP’er, verspil je tijd niet aan de OndernemersCheck

 1. Leo Stokx

  Beste Pierre,

  Je zegt “”…moest je tot nu toe ondernemer zijn om als zelfstandige te mogen werken, straks is het andersom en moet je als zelfstandige werken om ondernemer te zijn”.
  Maar, volgens de ondernemerscheck moet je ook al ben je in je in de uitoefening van je werk zo zelfstandig als de pest, dan zegt de Belastingdienst : “behaal je meerdere jaren (vrijwel) je hele jaaromzet bij dezelfde opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst je niet als ondernemer”. Zelfstandig werken is dus, leid ik hier uit af, een noodzakelijke maar niet voldoende voorwaarde om als ondernemer gezien te worden door de Belastingdienst. De Wet DBA maakt het er ook niet veel duidelijker op om ondernemerschap aan te tonen.

  Reageren
  1. Pierre Spaninks Bericht auteur

   Klopt, Leo. Zelfstandig werken is wel een noodzakelijke voorwaarde maar geen voldoende. En die Ondernemerscheck geeft je geen enkele garantie, alleen een indicatie. De Belastingdienst is daar niet aan gebonden.

   Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *