ZZP’ers mogen als eerste BTW-aangifte doen via de nieuwe app van de Belastingdienst. Test!

Vandaag mochten ZZP’ers als eerste kennismaken met Mijn Belastingdienst Zakelijk. Later dit jaar wordt de app uitgerold over de rest van ondernemend Nederland. Ik deed er mijn BTW-aangifte mee (het enige wat er vooralsnog mee kan) en deed meteen maar even live verslag op twitter. Conclusie: leuker konden ze het niet maken, makkelijker wel, maar ook dat hebben ze niet gedaan.

[09:20] Gisteren maakte @ElsbethHeersink van @BNR me erop attent dat vanaf vandaag ZZP’ers mogen proefkonijnen met de nieuwe app van Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dat vraagt om een test!

[09:23] Vooralsnog kun je via Mijn Belastingdienst Zakelijk alleen BTW-aangifte doen. Dat was via de oude site altijd een fluitje van een cent: even de boekhouding openen en drie totalen intikken. Eens zien of dat nu nog steeds zo makkelijk is!

[09:24] Oeps, op Mijn Belastingdienst Zakelijk moet ik inloggen via DigiD ipv met mijn vertrouwde codes. Waar heb ik dat?

[09:26] DigiD gevonden en ingelogd. Eerste melding: “U hoeft misschien geen BTW-aangifte te doen”. Natuurlijk wel, en dat mailde de Belastingdienst me vorige week zelf ook nog!

[09:28] Ah, Mijn Belastingdienst Zakelijk ziet zijn vergissing in en presenteert een overzicht waarin inderdaad mijn BTW-aangifte 2018 Q4 klaarstaat. Starten maar!

[09:29] BTW-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk begint met dezelfde stomme vraag als de oude site: U bent dus Pierre Spaninks, ZZP’er – en wie mag daar de contactpersoon wezen? Wat dacht je…

[09:31] Ook verder lijkt Mijn Belastingdienst Zakelijk sterk op de oude site. Niet gek, want de regels zijn niet veranderd. De presentatie is wel een stuk hipper: nu 2 vragen per scherm ipv vroeger 1, wow!

[09:35] Belaste omzet, in rekening gebrachte BTW en betaalde voorbelasting ingevuld, Mijn Belastingdienst Zakelijk trekt teen af van tander en meldt dat ik het verschil moet overmaken. Ook hier niets nieuws onder de zon

[09:37] Handig: als je in Mijn Belastingdienst Zakelijk op ‘bewaren’ klikt, kun je terugbladeren door je aangifte (kon dat eerst niet dan, zonder tussentijds opslaan?)

[09:38] Mijn Belastingdienst Zakelijk vraagt me het formulier te ondertekenen en in te zenden. Het invullen duurt nu al 10 minuten dus ik moet opnieuw inloggen met DigiD (hoe kon ik de laatste vragen beantwoorden als ik niet meer ingelogd was?)

[09:42] Nou, voor het eerst BTW-aangifte nieuwe stijl gedaan dus. Even een printje maken, en niet vergeten te betalen: net zomin als vanuit de oude site kun je in Mijn Belastingdienst Zakelijk meteen even naar je betaaldienst klikken. Een omissie!

[09:45] Bevalt Mijn Belastingdienst Zakelijk? Ik zie amper verschil, dus het nut niet. Kost net zo veel (weinig) tijd als de oude manier en ik ben ook nu weer een flink bedrag lichter. En niet makkelijker, en niet leuker. Wat heeft dat gekost, minister Hoekstra?

Dit draadje appen was nog het meeste werk. Ik hoop dat de developers er een beetje plezier aan hebben beleefd om Mijn Belastingdienst Zakelijk in elkaar te knutselen 😉

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.